null Omin sanoin

Marja-Sisko Aaltoon voi tutustua dokumenttielokuvan välityksellä.

Marja-Sisko Aaltoon voi tutustua dokumenttielokuvan välityksellä.

Omin sanoin

Dokumenttielokuvat kertovat kaksi erilaista tarinaa uskosta.

Elo–syyskuu on elokuvan ystävälle kiireistä aikaa. Isojen festivaalien lomassa kannattaa vilkaista myös pienempien yrittäjien tarjontaa. Tulevana viikonloppuna toista kertaa Helsingin Arabiassa järjestettävä Artova Film Festival esittelee yli 40 lyhytelokuvaa kilpailu- ja näytössarjoissa. Mukana on sekä fiktiota että dokumentteja.

Festivaalin dokumenttisarjassa tutustutaan muun muassa kahden hyvin erilaisen henkilön maailmaan. Reetta Aallon elokuva Marja-Sisko kertoo Marja-Sisko Aallosta, joka syntyi ohjaajan isän pikkuveljeksi, eli reilut 50 vuotta Olli Aaltona ja työskenteli muun muassa Imatran kirkkoherrana.

— Minua mietitytti, että miten ihmeessä ihminen, joka on jo lapsesta asti tiennyt olevansa transsukupuolinen, on hakeutunut juuri papin ammattiin, kirkko kun on minulle edustanut aika konservatiivista maailmaa. Sitten Marja-Sisko kertoi rippikoulukokemuksestaan. Pappi oli kertonut riparilaisille, että koska Jeesus oli itse monella tavoin kiusattu, hän pystyy auttamaan kiusattuja. Pappi oli sanonut myös, että kenenkään ei tarvitse pelätä, ettei tulisi hyväksytyksi taivaassa, Reetta Aalto kertoo.

— Minusta oli todella kaunista, että hän silloin löysi jotakin näin lohdullista. Teini-ikä on monelle transsukupuoliselle varmasti yksi raskaimmista elämänvaiheista, kun vartalo alkaa muuttua ja muistuttaa yhä enemmän ”väärästä” sukupuolesta.

Sen jälkeen ammatinvalinta ei enää ihmetyttänyt. Samalla Reetta Aallolle tuli yhä selkeämmäksi, että tekeillä oleva elokuva tulisi käsittelemään armoa, anteeksiantoa ja hyväksyntää.

— Ne kaikki ovat varsin kristillisiä ja hienolta kuulostavia käsitteitä, mutta niin konkreettisesti läsnä Marja-Siskon elämässä, Aalto lisää.

Juuso Laitisen elokuvassa Jumalan palveluksessa tavataan 22-vuotias Mikael Elmolhoda. Hän erosi kirkosta 20-vuotiaana ja sanoo nykyisin noudattavansa vain ja ainoastaan Raamattua. Elmolhoda on mukana Luther-säätiön ja helluntailaisen Saalem-seurakunnan toiminnassa ja tekee omaa ohjelmaa TV7:lle ja juttuja Nuotta-lehteen.

Agnostikkona itseään pitävä ohjaaja Laitinen kertoo aina olleensa kiinnostunut uskonnoista ja miettineensä usein, millaista on olla uskossa ja miltä maailma näyttää uskovaisen näkökulmasta.

— Kun kuulin yhteiseltä tuttavaltamme Mikaelista, olin heti kiinnostunut tapaamaan hänet. Ymmärsin, että Mikael on hyvin vahva uskossaan ja puhuu mielellään uskon asioista.

— Me halusimme toisen käsikirjoittajan, Timo Launosen, kanssa lähteä siitä, että annetaan kerrankin ihmisen puhua uskostaan vapaasti. Näin katsojalle syntyy toivottavasti keskustelu Mikaelin kanssa ja hän voi käsitellä omaa suhdettaan uskoon, Laitinen sanoo.

Hänen mukaansa Mikael Elmolhodan maailma on mielenkiintoinen, koska usko tuo hänelle turvaa ja rauhaa, mutta toisaalta taas pahuus on konkreettisesti olemassa esimerkiksi riivaajien muodossa. Myös täydellistä antautumista Jumalan tahdolle joka asiassa on vaikea ymmärtää.

  • Marja-Sisko ja Jumalan palveluksessa -dokumentit esitetään kilpailunäytöksessä 4 la 10.9. klo 18 Arcadassa, Jan-Magnus Janssonin aukio 1, Helsinki
  • Artova Film Festivalin koko ohjelma osoitteessa http://artova.fi


Elmolhodan osuuteen liittyvää sitaattia muokattu 7.11.22. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.