null Onko talouskasvulle vaihtoehtoa?

Onko talouskasvulle vaihtoehtoa?

Opiskeluaikana luin Rooman klubin kirjan Kasvun rajat. Siinä pohdittiin väestönkasvua, talouskasvua ja luonnonvarojen riittävyyttä. Ennuste öljyn loppumisesta muutamassa vuosikymmenessä ei pitänyt paikkaansa, mutta toisaalta nykyautot kuluttavat paljon vähemmän kuin autot vuonna 1972, jolloin kirjan ensimmäinen painos ilmestyi.

Loputon kasvu rajallisella maapallolla tuntuu edelleen mahdottomalta yhtälöltä, vaikka totta on, että tieteen avulla on saatu aikaan ratkaisuja, jotka ainakin venyttävät maapallon rajoja. Silti luonnonvarat ja luonnon kestokyky ovat rajalliset.

Tämän ihmiskunnan kohtalonkysymyksen miettiminen ei kuitenkaan ole maailman johtajien listalla kärkipäässä, sillä huomion vievät akuutit kriisit politiikassa ja taloudessa. Tavallisten ihmistenkin huoli ympäristöstä vähenee kummasti, kun talouskasvu yskii ja työttömyys lisääntyy tai ekologia alkaa vaikuttaa omaan kukkaroon.

Kun päättäjien perspektiivi ulottuu lähinnä seuraaviin vaaleihin, jää maapallon kantokyvyn pohtiminen tiedemiehille, toisinajattelijoille ja vaihtoehtoliikkeille. Yksi viimemainituista on degrowth-liike, joka on kehittänyt kasvuttoman yhteiskunnan mallin.

Luin liikkeen keulahahmon, ranskalaisen taloustieteilijän Serge Latouchen pamfletin Jäähyväiset kasvulle. Latouchen analyysin mukaan mainonta luo yhä lisää tarpeita kuluttaa, luotot antavat siihen ennennäkemättömät mahdollisuudet ja tämän seurauksena teemme lisää tuotteita, joiden ei ole tarkoituskaan kestää. Liian kestävät tuotteet nimittäin pysäyttävät kasvun. Tämä ihmiskunnan rikkaimman osan lainarahalla ylläpitämä elämänmalli nielee luonnonvaroja, tuottaa jätteitä ja uuvuttaa meidät. Kasvu ei kuitenkaan enää tuo onnea, sitä mitä varsinaisesti kaipaamme.

Kokonaan toinen juttu on, miten realistinen tämän jopa niin sanotun kestävän kehityksen hylkäävän liikkeen tarjoama vaihtoehto on. Kykeneekö keskenään kilpaileva ihmiskunta siirtymään maailmaan, joka perustuu epäitsekkyyteen, työn jakamiseen, paikalliseen tuotantoon, ekologisuuteen ja rajoitettuun markkinatalouteen? Se vaatisi melkoisen asennemuutoksen. Meidän pitäisi Latouchen mukaan muuttua saalistajista maapallon puutarhanhoitajiksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.