null Onko yhtään hyvää syytä kuulua kirkkoon?

Thinkstock

Thinkstock

Hyvä elämä

Onko yhtään hyvää syytä kuulua kirkkoon?

Kirkon jäsenyys. Mitä väliä sillä oikein on? Mitä sinä siitä saat? Miksi kuuluisin kirkkoon? Valomerkki listasi kymmenen hyvää syytä ja antaa yhden vielä lisäksi.

1) Kirkko on välittävän valinta. Kirkon tekemä auttamistyö on tutkimusten mukaan tärkein syy kuulua kirkkoon. Suomalaisten tärkeimpiä perusteita jäsenyydelle on kirkon työ vanhusten ja vammaisten sekä köyhien ja syrjäytyneiden parissa. Kirkko välittää puolestasi ja jäsenenä osallistut yhteisen hyvän tekemiseen.

2) Kirkko on kulttuuri-ihmisen valinta. Kirkoissa järjestetään paljon konsertteja, rakastettuja yhteislaulutilaisuuksia ja erilaisia tapahtumia. Kirkko ylläpitää kulttuuri-historiallisia kirkkorakennuksia, jotka ovat yleensä alueensa merkittävimpiä nähtävyyksiä. Paikkakunnillakin, jossa ei ole vaikkapa konserttisalia, on kuitenkin kirkko. Olisit monta kulttuuritilaisuutta ja nähtävyyttä köyhempi, jos kirkkoa ei olisi.

3) Kirkko on juhlijan valinta. Kaste, ripille pääsy ja kirkkohäät ovat komeita juhlan aiheita. Myös suurimmat vuotuiset juhlapyhät eli joulu ja pääsiäinen ovat kristillisiä. Pääsiäinen on kirkkovuoden suurin juhla, joka lammasaterioineen ja viineineen sisältää paljon kristillistä symboliikkaa. Kirkkoon kuuluvana saat vaikkapa juhlavat kirkkohäät, vaikka kuinka pienetkin, kastetilaisuuden lapsellesi ja voit järjestää rippijuhlat nuorelle. Kirkko antaa monia hyviä syitä juhlaan. Elämä ilman juhlia on tylsää.

4) Kirkko on perinteitä arvostavan valinta. Suomalaisia perinteitä liittyy runsaasti muun muassa edellä mainittuihin kristillisiin juhlapyhiin. Kirkon ylläpitämillä hautausmailla muistellaan edesmenneitä ja viedään juhlapyhinä haudoille kynttilöitä. Siunaustilaisuudessa voi hyvästellä rakkaansa arvokkaalla ja kauniilla tavalla. Kirkon jäsenenä voit toimia ystäväsi lapsen kummina.

5) Kirkko on kasvattajan valinta. Kirkon kasvatuksellinen tehtävä on tärkeä peruste olla jäsen. Kirkon koetaan opettavan lapsille ja nuorille oikeita elämänarvoja ja kristillistä lähimmäisenrakkautta. Kirkko on merkittävä päivä- ja iltapäiväkerhojen järjestäjä. Ilman kirkkoa lapsillesi olisi vähemmän toimintaa tarjolla.

6) Kirkko on henkisiä arvoja arvostavan valinta. Kirkon sanoma tarjoaa ihmisille uskoa, toivoa ja rakkautta. Ajatus lähimmäisen rakkaudesta on kai sinullekin tärkeä? Ehkä haluat kirkon jäsenenä osoittaa tukeasi universaalille rakkauden sanomalle?

7) Kirkko on sosiaalisen ihmisen valinta. Kirkko on yhteisö, joka tarjoaa toimintaa kaikenikäisille ja mahdollisuuden myös auttaa muita lukuisissa vapaaehtoistehtävissä. Haluathan sinäkin osallistua yhteiskunnan rakentamiseen, jota kirkko on osa? Tai olla osa Jeesuksen seuraajien paikallisyhteisöä?

8) Kirkko on epäsosiaalisen ihmisen valinta. Kirkon Palvelevasta puhelimesta ja netistä voi hakea tukea poistumatta kotoaan. Kirkko tarjoaa jäsenilleen myös jäsenlehtiä ja tällaisia verkkopalveluita, joilla voi viihdyttää itseään kotioloissa.

9) Kirkko on elävien valinta. Kirkon palvelut auttavat elämässä, mutta myös sairastaessa tai kun menee muuten elämässä heikommin. Kirkon perheneuvojat, sairaalapastorit, lapsityöntekijät, diakoniatyöntekijät, nuorisotyöntekijät ja niin edelleen tekevät työtään ihmistä varten. Jos joskus kompastut, eikö ole hyvä, että tällainen turvaverkko on olemassa?

10) Kirkko on kuolevaisen valinta. Kirkon toimitukset, kaste, häät ja hautaan siunaaminen, ovat ihmisille tärkeitä.  Kirkon sururyhmistä saa tukea, kun on menettänyt rakkaansa. Kirkko on emerituspiispa Eero Huovisen mukaan olemassa sitä varten, että ihmiset kuolevat joka päivä, keskellä elämää. Kyyneleet, kuolema ja murhe ovat totta eilen, tänään, huomenna. Ihminen alkaa kuolla, heti, kun hän on syntynyt. "Kirkko on olemassa sitä varten, että pääsisimme kuolemasta elämään", on Huovinen todennut. Kirkon viesti jälleennäkemisen toivosta lohduttaa sekä jäljelle jääneitä että kuolevia.

+ 11) Kirkko on tyytyväisen valinta. Suomalaiset ovat tutkitusti tyytyväisiä kirkon toimintaan ja palveluihin. He näkevät kirkon nykyisen aseman ja uskonnon näkymisen myönteisenä. Aloita sinäkin kirkon kanssa uusi, iloisempi yhteiselämä! ;-)

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suomalaisista 71 prosenttia kuuluu kirkkoon – usko enkeleihin ja Saatanaan lisääntyy

Ajankohtaista

Yksittäiset kohut eivät vaikuta kirkosta eroamiseen ratkaisevasti, sanoo Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Jussi Sohlberg.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.