null Opaskoiran opettaja

Mette-koira harjoittelee Heidi Kuusiston johdolla viitenä päivänä viikossa.

Mette-koira harjoittelee Heidi Kuusiston johdolla viitenä päivänä viikossa.

Opaskoiran opettaja

Labradorinnoutaja Mette on kuin kuka tahansa koira ryntäillessään häntä heiluen lumikinoksiin. Mette ei kuitenkaan ole kuka tahansa koira, vaan Itä-Hakkilassa sijaitsevan Näkövammaisten Keskusliiton Opaskoirakoulun ekaluokkalainen.

Meten kouluttaja Heidi Kuusisto, 26, luonnehtii reilun puolentoista vuoden ikäistä Metteä vilkkaaksi. Koiran olemus muuttuu, kun Heidi kutsuu sen luokseen. Se istuu käskystä odottamaan lupaa hypätä auton takaluukkuun.

Ei millään uskoisi, että tämä on Metelle vasta kolmas päivä ekaluokkalaisena. Mette osaa tarpeen tullen olla tarkkana.

— Keskittymiskyky on yksi opaskoiraksi aikovan tärkeimmistä taidoista, Heidi kertoo.

Työ on Meten huvia

Heidi parkkeeraa auton Kauppakeskus Tikkurin parkkihalliin. Mette saa opaskoiran valjaat ylleen. Kahden ja puolen kuukauden mittaisen ensimmäisen luokan aikana Meten on tarkoitus oppia muun muassa käskyt oikea ja vasen, väistämään esteitä sekä pysähtymään suojatien ja portaiden edessä.

Yksi tärkeimmistä opittavista asioista on suoraan eteenpäin kulkeminen.

— Valjaissa ollessa opaskoira ei saa nuuskia eikä kulkea miten sattuu, Heidi sanoo.

Mette harjoittelee opaskoiran taitoja Heidin johdolla viitenä päivänä viikossa. Sitä palkitaan vain harvoin makupaloilla. Työnteko ja kouluttajan kehut ovat sille parhaita palkkioita. Heidin mukaan Mette on helppo tapaus, sillä se ottaa kehuja hyvin vastaan.

Opaskoira ja kouluttaja huomataan kaupungilla. Heidi neuvoo, että kohdatessa opaskoiran kanssa kulkevan näkövammaisen suojatien edessä, on kohteliasta kertoa hänelle, milloin tien voi ylittää turvallisesti.

— Töissä olevaa koiraa ei kuitenkaan saa häiritä. Opaskoiraa ei saa mennä silittämään, eikä sille saa jutella.

Aivan koulutuksen loppuvaiheessa selviää, minkälaisessa ympäristössä koira tulee työskentelemään. Koulutusta painotetaan muun muassa sen mukaan, työskenteleekö koira maalla vai kaupungissa.

— Jos opastettava matkustaa paljon lentokoneella, kouluttaja tutustuttaa koiran lentokoneessa olemiseen ja lentää koiran kanssa yleensä Ouluun ja takaisin.

Koirien kanssa myös vapaalla

Vantaan Kuninkaanmäessä avopuolisonsa kanssa asuva Heidi viettää myös vapaa-aikaansa koirien parissa. Kotona odottaa kaksi labradorinnoutajaa ja bordercollie.

— Työpäivien jälkeen lenkit koirien kanssa jatkuvat, hän sanoo.

Raumalta kotoisin oleva Heidi valmistui alunperin laivakokiksi. Vähän päälle parikymppisenä hän päätti hankkia toisen ammatin.

— Työskentelin tuolloin maissa pitopalvelussa. Kuulin Kannuksen Maaseutuopiston kennellinjasta ja päätin lähteä kokeilemaan.

Opiskeluaikana Heidi innostui opaskoiratoiminnasta. Hän sai kuulla, että Opaskoirakoulu on kysytty harjoittelupaikka, jonne on vaikea päästä.

— Pääsin kuitenkin harjoitteluun, ja yllättäen minua pyydettiin tänne myös töihin. Muutimme Vantaalle työni perässä, Heidi kertoo.

Opaskoirankouluttajaksi ei opita koulunpenkillä. Ensimmäisen vuoden Heidi kulki vanhemman kouluttajan mukana opettelemassa työtä.

Tokaluokan jälkeen hommiin

Opaskoirakoulun ensimmäisen luokan jälkeen Metellä on luvassa neljän kuukauden kesäloma. Mette viettää sen saman opiskelijan luona, jonka kotona hän asui pentuaikanaan.

— Loman aikana koirat sisäistävät oppimiaan asioita. Usein tuntuu siltä, että lomalta palaa aivan eri koira, Heidi sanoo.

Loman jälkeen Metellä on edessä parin kuukauden mittainen toinen luokka. Sen jälkeen Meten on tarkoitus aloittaa työ näkövammaisen opastajana, mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

— Joskus käy niin, että vasta koulutuksen loppumetreillä huomataan, ettei koira sovellukaan opaskoiraksi.

— Opaskoiran työ vaatii koiralta paljon. Sen pitää totella ihmisen käskyjä, mutta tehdä myös itsenäisiä päätöksiä. Opaskoiran on osattava toimia vastoin ihmisen käskyä, jos käskyn noudattaminen johtaisi vaaratilanteeseen, esimerkiksi törmäämiseen.

Eläkkeelle opaskoirat pääsevät viimeistään kaksitoistavuotiaina.

— Meillä on pitkä jono ihmisiä, jotka haluavat tarjota iäkkäälle opaskoiralle eläkepäiviksi kodin, Heidi kertoo.

Heidi on tähän mennessä kouluttanut kymmenen koiraa näkövammaisten avuksi.

— Olen onnellinen, että saan tehdä työtä, josta pidän, ja voin työlläni tehdä jonkun ihmisen elämästä helpompaa.

"Opaskoiran työ vaatii koiralta paljon. Sen pitää totella ihmisen käskyjä, mutta tehdä myös itsenäisiä päätöksiä."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.