Opiskelijan pitää selvitä yksin, Minna Siikala!

Opiskelijan pitää selvitä yksin, Minna Siikala!

21-vuotias Minna Siikala suoritti myynnin ammattitutkinnon ja etsii nyt työpaikkaa.

Nuorten aikuisten osaamisohjelmasta, jossa suoritit tutkinnon, on vaikea löytää tietoa.

– Ensin voi olla vaikeaa, mutta tietoa löytyy netistä aikuiskoulutuskeskusten sivuilta. Itse keräsin esitteitä kouluttajilta rekrytointitapahtumassa vuosi sitten. Vasta kotona aloin lukea esitteitä tarkemmin ja lähetin hakemuksen.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma on vain nuorten juttu.

– Se on tarkoitettu 20-29-vuotiaille nuorille, joilla ei ole tutkintoa peruskoulun jälkeen. Ei siis ylioppilastutkintoakaan.

Opiskelun aloittaminen epäilytti.

– Epäröin hakemista, varsinkin rahallinen puoli mietitytti. Koulutus on päätoimista opiskelua Kelan opintotuella. Tuki on pieni, mutta sillä tulee toimeen, kun ottaa tukeen kuuluvan opintolainan. Tutkinnon voi suorittaa myös työn ohella.

Opiskelu on vaikeaa, jos koulunkäynnistä on pitkä aika.

– Koulutuksessa oli ensin kahden kuukauden orientaatiojakso, josta oli helppo aloittaa. Siinä käytiin läpi monia perusasioita, kuten asiakaspalvelua ja vuorovaikutusta, ja hiottiin kielitaitoa.

Tutkinnon suorittaminen osaamisohjelmassa kestää kauan.

– Se riippuu paljon itsestä ja opiskelutahdista. Kahden kuukauden aloitusjakson jälkeen lähdettiin oppimaan työssä ja tutkinto suoritettiin oikeassa työpaikassa. Minun opiskeluni kesti yhteensä vain kahdeksan kuukautta. Työssäoppimispaikka oli vaatekaupassa. Se vahvisti käsitystä, että juuri tätä haluan tehdä työkseni.

Työkokemusta pitää olla ennestään.

– Työkokemuksesta on hyötyä, mutta sitä ei vaadita. Minä olin ollut työssä tarjoilijana ja myyjänä. Ennen opiskelua olin puoli vuotta työttömänä ja silloin päätin, että haluan opiskella ammatin.

Opiskelijan täytyy selvitä yksin.

– Kouluttajat pitävät yhteyttä ja kysyvät, kuinka opiskelu sujuu. Lähetin itsekin usein sähköpostia, jos jokin asia askarrutti, ja sain heti vastauksen. Työpaikalla oli vastuuhenkilö ja kouluttaja kävi siellä. Kyllä opiskelijoista pidettiin huolta.

Opiskelun aikana tuli paljon kysymyksiä.

– Kysymyksiä nousi koko ajan. Mitä jos en löydä harjoittelupaikkaa? Saanko tutkinnon suoritettua? Löysin kuitenkin paikan heti, kun menin vain kysymään. Tutkinnon suorittaminen näyttönä ei ollut vaikeaa, kun siihen oli valmistautunut ja työtehtävät olivat jo tuttuja.

Nyt toimin mentorina uusille opiskelijoille. Heillä on ihan samoja kysymyksiä kuin minulla oli vuosi sitten.

Työpaikan saaminen on vai­keaa.

– Haluaisin työhön vaateliikkeeseen. En ole vielä löytänyt työpaikkaa, mutta olen toiveikas, koska nyt minulla on koulutus ja enemmän kokemusta kuin aikaisemmin.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: