null Pääkirjoitus: 42 hehtaaria kynttilämerta

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: 42 hehtaaria kynttilämerta

Pyhäinpäivän suosituin kirkko löytyy hautausmailta.

Marraskuun ensimmäisenä lauantaina hautausmaiden portit käyvät tiuhaan. Pyhäinpäivän kääntyessä yöksi hautausmaille on levinnyt kynttilöiden meri. Yksin Espoossa liekit lepattavat 42 hehtaarilla.

Kukaan ei tilastoi hautausmaakäyntejä. Sytytetyt kynttilät antavat kuitenkin aavistuksen siitä millainen ihmisten vuo kirkkomaille pyhäinpäivänä kulkee. Kirkoissakin käydään pyhäinpäivänä ahkerasti, se on vuoden viidenneksi suosituin kirkkopyhä. Jos suosiota mitattaisiin hautausmaiden kynttilöillä, olisi päivä varmaankin joulun kanssa vuoden kärkisijoilla.

 

Hautausmaa on siitä viehättävä paikka, että se ei juurikaan aseta tulijoille ehtoja. Toki tulee kunnioittaa muita kävijöitä ja maan povesta sijansa saaneita, mutta ohjaus loppuu siihen. Jokainen valitsee itse reittinsä ja määränpäänsä.

Vakikävijällä on tuttu oman polkunsa, satunnaisella vieraalla ehkä sinne tänne kuljeksiva. Kynttilälle löytyy sija, vaikka oma läheinen olisi haudattu jonnekin ihan muualle.
 

Hautausmaalla ihminen on vapaa valitsemaan reittinsä ja ajatuksensa. Vuosituhantinen usko on lempeästi läsnä."
 

Hautausmaalla kukaan ei sanoita uskoa puolestasi. Silti siunattu maa kantaa ja viestii kirkon yhteistä vuosituhantista uskoa ja toivoa. Siihen voi nojata, kun oma usko ei riitä.

Samaan aikaan kirkon ylläpitämä hautausmaa on avoin myös uskonnottomille ja toisin uskoville. Yksi kirkon yhteiskunnallisista tehtävistä on huolehtia siitä, että ihminen pääsee arvokkaasti ja vakaumuksensa mukaisesti viimeiselle matkalleen.

 

Kynttilä haudalla, kirkossa tai kotona on muistamisen vertauskuva. Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita läheisiä.

Hautausmaan valomeri on paitsi kaunis, myös lohdullinen. Tuhannet kynttilät kertovat, että ihminen ei ole kaipauksensa tai surunsa kanssa yksin. Kynttilöiden syttyessä olemme kaikki rajalla, kynnyksellä, maailmojen välissä. Siunatun maan viesti on, että olemme Suuremman suojassa, ajan molemmilla puolin.

 

PS.

Viime maanantaihin asti kirkoissa ympäri maailmaa soitettiin päivittäin saattokelloja Aleppossa kärsineille ja kärsiville. Pyhäinpäivänä voi sytyttää kynttilän ja lausua rukouksen myös heille, joiden elämä on sodankäynnin jaloissa päättynyt liian varhain.

 

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja
urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Muista pyhäinpäivänä edesmenneitä läheisiä

Ajankohtaista

Marraskuun ensimmäisenä lauantaina hautausmailla syttyvät tuhannet kynttilät. Hautausmaiden kappeleissa on myös hartauksia.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.