null Muista pyhäinpäivänä edesmenneitä läheisiä

3.11. vietetään pyhäinpäivää.

3.11. vietetään pyhäinpäivää.

Ajankohtaista

Muista pyhäinpäivänä edesmenneitä läheisiä

Marraskuun ensimmäisenä lauantaina hautausmailla syttyvät tuhannet kynttilät. Hautausmaiden kappeleissa on myös hartauksia.

Pyhäinpäivänä ihmisillä on lupa ikävöidä ja muistella omia rakkaitaan, joista on joutunut luopumaan.

Pastori Jenni Kallion mielestä on tärkeää, että ihmisillä on aikoja ja paikkoja surulle. Hän pitää pyhäinpäivänä hartauden Leposaaren hautausmaan kappelissa Kulosaaressa. Kallio aikoo puhua surusta ja kuolemasta.

– Kerron myös toivosta, joka meillä kristityillä on: kuolema ei ole vain eroa ja ikävää vaan se on myös kotiinpaluun juhlaa.

Jos sureminen tuntuu raskaalta, Kallio muistuttaa, että surussa monia lohduttaa toivo jälleennäkemisestä taivaassa. Toisia auttaa surussa aika, sillä ajan mittaan surun muoto muuttuu. Toiset itkevät ja puhuvat, toisille tuo lohtua vaikkapa luonnossa kulkeminen.

– Jokainen suree omalla tavallaan, mutta surun kannattaa antaa tulla ulos. Muuten se tulee vastaan myöhemmin elämässä, usein vielä kipeämpänä, Kallio sanoo.

Pyhäinpäivän tunnelma hautausmaalla on rauhallinen ja levollinen. Kynttilät pimeässä kertovat rakkaudesta, ikävästä, kunnioituksesta ja muistoista.

Tätä tunnelmaa on mahdollisuus päästä kokemaan Hietaniemen, Honkanummen, Leposaaren, Malmin, Maunulan ja Östersundomin hautausmailla. Pyhäinpäivän aikaan hautausmaiden portit ovat pitkään auki: ne avataan torstaina 1.11. kello 7 ja suljetaan maanantaina 5.11. kello 22.

Malmin hautausmaalla korttelin 82 Menneiden sukupolvien muistelupaikka on poistettu käytöstä paloturvallisuussyistä. Uudeksi muistelupaikaksi on otettu ”Kivinen tie” kortteleiden 96 ja 97 välissä. Ketokivenkaaren portilta ja pääväylällä on opasteet alueelle. Pihlajamäentien portin, Vanhan portin, edessä oleva muistelupaikka säilyy entisellään.

Pyhäinpäivänä muistetaan kuolleita läheisiä Espoossa ja Vantaalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.