null Pääkirjoitus: Ei kahta sanaa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Ei kahta sanaa

Ei ole epäilystä siitä, kenen puolelle kirkko asettuu pakolaiskysymyksessä.

Suhtautuminen Suomeen joukoittain saapuviin turvapaikanhakijoihin herättää voimakkaita, ja täysin vastakkaisia, tunteita. Toiset haluavat torjua tulijat tai ainakin osoittaa, etteivät halua heitä lähelleen. Esimerkkeinä tästä ovat mielenosoitukset vastaanottokeskuksia vastaan ja kuntien kielteiset päätökset niistä. Toisilla taas on herännyt voimakas auttamisen halu hädässä olevia lähimmäisiä kohtaan.

Ei ole kahta sanaa siitä, mille puolelle kirkko asettuu, jos näistä kahdesta pitää valita. Kristilliseen uskoon kuuluu lähimmäisen auttaminen, etenkin silloin, kun hätä on suuri. Useat piispat ovat vedonneet maahanmuuttajien puolesta. Monet seurakunnat ja yksittäiset työntekijät ja seurakuntalaiset ovat ryhtyneet käytännön avustustoimiin.

Pakolaiskysymyksessä ja muutoinkin keskustelun ilmapiiri on käynyt tunkkaiseksi ja taso monin osin kovin matalaotsaiseksi. Erityisesti nettipalstojen ja sosiaalisen median foorumien kielenkäyttö on usein asiatonta ja toisia leimaavaa. Asiattomuuksiin syyllistytään molemmin puolin. Toisella puolella on mamuja hyysääviä vihervasemmistolaisia suvakkeja, toisella rasisteja, fasisteja ja jopa natseja.

 

Kykenisikö puheenjohtaja Timo Soini nousemaan valtiomiessarjaan luomalla omiensa keskuuteen ymmärrystä pakolaisten hätää kohtaan?”

 

Vaikka asioista kuinka ollaan eri mieltä ja jokainen mielestään tietenkin oikealla asialla, ei toisten leimaaminen ja omiin poteroihin kaivautuminen taida edistää kummankaan asiaa. Pahimmillaan saatetaan kovasta kielenkäytöstä siirtyä väkivaltaisiin tekoihin, mistä alkaa olla erimerkkejä meiltä ja muualta.

Löytyisikö tästä maasta sellaista voimaa, joka pystyisi hillitsemään kärjistynyttä ilmapiiriä? Tunnetusti ”maahanmuuttokriitikkoja” on runsaasti Perussuomalaisessa puolueessa. Katseet kääntyvät ulkoministeriksi nousseeseen puoluejohtajaan Timo Soiniin. Kykenisikö hän nousemaan vielä valtiomiessarjaan asti luomalla omiensa keskuuteen ymmärrystä pakolaisten hätää ja kriisialueiden ongelmia kohtaan?

Meidän suvakkien puolella piispoilla saattaisi olla riittävästi arvovaltaa avata lukkoon menneitä keskustelusuhteita. Ei ole kahta sanaa siitäkään, ettei maahanmuuttoon sisältyisi myös ongelmia. Ei niitä pidä lakaista maton alle vaan niistäkin pitää puhua avoimesti ilman, että maahanmuuttajia leimataan ihmisinä epäkelvoiksi ja ongelmiksi.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.