Pääkirjoitus: Esimerkin voima
Teot puhuvat ja esimerkin voima on suuri. Uusi paavi Franciscus näyttää oivaltaneen tämän. Hän on aloittanut työnsä tavalla, joka tuo uusia tuulia skandaalien ryvettämään Vatikaaniin.
Jeesus pesi opetuslastensa jalat ennen viimeistä ateriaansa ja näytti esimerkin palvelevasta johtajasta. Paavi on perinteisesti pessyt kiirastorstaina kahdentoista papin jalat kirkossa. Franciscus vietti kiirastorstain iltamessun roomalaisessa nuorisovankilassa. Hän pesi kahdentoista vangin jalat. Joukossa oli kaksi muslimia ja kaksi naista, mikä aiheutti närää konservatiivisimpien katolilaisten joukossa.
Paavi on myös puheissaan ehtinyt korostaa naisten merkitystä kirkolle ja muistuttanut heidän olleen ylösnousemuksen ensimmäisiä todistajia.
Nuorisovankilaan meneminen ei ollut julkisuustemppu, vaan jatkoa sille, miten Franciscus toimi ollessaan vielä Buenos Airesin arkkipiispa. Vuonna 2001 hän kävi AIDS-potilaiden hoitokodissa ja pesi potilaiden jalat.
Kun italialaistaustaisen siirtolaisperheen pojasta Jorge Mario Bergogliosta tuli kardinaali, hän sai sadat nimitystä Roomaan juhlimaan aikoneet pidättymään lentolipun ostosta ja lahjoittamaan rahat köyhille.
Bergoglio otti paavillisen nimensä Franciscus Assisilaiselta. Esikuva näkyy paavin toiminnassa. Hän on vajaan kuukauden aikana ehtinyt jo puhua köyhien puolesta, kehottaa Koreoita rauhaan ja korostaa ihmisen roolia ympäristön suojelijana.
Vaikka Franciscus ilmeisesti on oppikysymyksissä edeltäjiensä tapaan konservatiivi, hänen käytännön toimintansa on ollut raikasta.
Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi
Jaa tämä artikkeli: