null Pääkirjoitus: Euro reformaation konsulttina

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Euro reformaation konsulttina

Kirkko ei ole irrallaan yhteiskunnan taloudellisesta todellisuudesta.

Kun on tottunut johonkin hyvään, tuntuu vaikealta tyytyä vähempään. Jokainen julkisen talouden tasapainottamiseksi suunniteltu leikkaus aiheuttaa armottoman älämölön. Ainakin tämä on väärä säästökohde. Leikkaukset pitäisi tehdä jostakin vähemmän tärkeästä kohdasta.

Kirkko ei ole irrallaan yhteiskunnan taloudellisesta todellisuudesta. Myös Helsingissä kirkon tulot ovat vähentyneet ja menot täytyy asettaa niiden mukaisiksi. Tällä hetkellä arvioidaan, että muutaman vuoden sisällä täytyy vyötä kiristää noin 15 prosentin verran. Voi olla, että ihan niin suuriin säästötalkoisiin ei lopulta tarvitse mennä, mutta sellaiseen nyt varaudutaan.

 

Kirkolla on Suomessa kansainvälisesti verrattuna paljon työntekijöitä. Kun säästökohteita etsitään, ei voida olla vähentämättä henkilökuntaa. Onneksi kirkolla on Helsingissä niin hyvä tilanne, että arvioitu parinsadan henkilötyövuoden vähennys voidaan tehdä ilman, että ketään irtisanotaan. Kun seurakuntien jäsenistökin on vähentynyt, ei palvelutasossa tapahdu välttämättä mitään dramaattista.
 

Euro on hyvä konsultti myös silloin, kun mietitään, miten kirkko voi nykyajassa paremmin ja tehokkaammin hoitaa tehtäväänsä."
– Seppo Simola
 

Kipeämmin tunnetasolla kolahtavat vähennykset kiinteistöistä. Kun puhutaan kirkkorakennuksista luopumisesta, tullaan herkälle alueelle. Jokainen kirkko on jollekulle rakas ja yleensä tärkeä maamerkki paikkakunnalla. Muun muassa Pohjois-Haagassa kipuillaan nyt tällaisten kysymysten äärellä. Säästösyyt ja kiinteistön kuntoon liittyvät ongelmat puhuvat kirkosta luopumisen puolesta, mutta helppo ei ratkaisu ole.

 

Säästötarpeet ja leikkaukset aiheuttavat luonnollisesti kirkon päättäjissä ja työntekijöissä huolta ja levottomuutta. Mihinkään tappiomielialaan ei kuitenkaan ole vaivuttu. Alkava reformaation merkkivuosi kutsuu kirkkoa jatkuvaan uudistumiseen. Euro on hyvä konsultti myös silloin, kun mietitään, miten kirkko voi nykyajassa paremmin ja tehokkaammin hoitaa tehtäväänsä.

Hyvä esimerkki taloudellisen tehostamisen vaatimasta uudistumisesta olkoon Kirkko ja kaupunki -lehti. Lyömällä hynttyitä yhteen naapurilehtien kanssa ja harventamalla ilmestymistiheyttä voidaan vastata uudistuneen mediankäytön tarpeisiin. Voidaan tuottaa enemmän ja parempaa sisältöä jaettavaksi laajemmalle joukolle. Samanlaista luovuutta muilta kirkon elämän aloilla, olkaa hyvä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.