null Pääkirjoitus: Huutelun on loputtava

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Huutelun on loputtava

Monet vähemmistöjen edustajat ja myös heidän puolustajansa joutuvat törkeän älämölön kohteiksi. Sen on loputtava.

Monien vähemmistöjen edustajat joutuvat nykyään yhä enemmän epäasiallisen kielenkäytön sekä nöyryyttävien tai väkivaltaisten tekojen kohteeksi. Mikä meihin on mennyt? Mihin on kadonnut sivistys, mihin erilaisuuden hyväksyminen ja kunnioittaminen? Huutelun kohteina saattavat olla niin maahanmuuttajat kuin omat kotoperäiset etniset vähemmistömme, sukupuoli-, seksuaali- sekä uskonnolliset vähemmistöt tai jopa vammaiset.

Törkeää kielenkäyttöä ovat erilaiset verkkopalstat ja sähköpostit tulvillaan, mutta sitä esiintyy myös ihan elävässä todellisuudessa: kouluissa, kulkuneuvoissa, kaupoissa, turuilla ja toreilla.

 

Osansa älämölöstä saavat myös ihmiset, jotka puolustavat vähemmistöjä ja heidän oikeuksiaan. Myös monet kirkon edustajat arkkipiispaa myöten ovat saaneet päälleen sammioittain sanallista törkyä. Alatyylisen kielenkäytön lisäksi viesteissä esiintyy erilaisia uhkauksia aina tappamista myöten. Vaikka pahaa tekeekin, julkaisemme vihapuheen kohteeksi joutuneen henkilön haastattelun yhteydessä joitakin, tosin hieman siistittyjä, esimerkkejä asiasta kertoaksemme, mistä on kysymys.
 

Silläkin riskillä, että saa itse kuraa päällensä, rohkea ihminen ilmaisee, ettei hyväksy toisen ihmisen tai ihmisryhmän halventamista."
– Seppo Simola


Yleensä huutelun, vihapuheen ja muun halventamisen kohteeksi joutuneet tyytyvät kohtaloonsa. He ehkä ryhtyvät välttelemään paikkoja, joissa näitä tapahtuu. Pahimmassa tapauksessa vähemmistöjen puolustajat väsähtävät ja luopuvat näkemystensä esittämisestä. Tällöin ovat huutelijat voittaneet.

 

Epäasiallinen huutelu ei kuulu sivistysmaahan. Sen on loputtava. Vähintä, mitä jokainen kansalainen voi tehdä, on pidättäytyä itse tällaisesta kielenkäytöstä ja käyttäytymisestä. Seuraava askel on asioihin puuttuminen. Silläkin riskillä, että saa itse kuraa päällensä, rohkea ihminen ilmaisee, ettei hyväksy toisen ihmisen tai ihmisryhmän halventamista.

Myös kynnystä rikosilmoitusten tekemiseen on syytä madaltaa. Huutelu ei ole vain epämiellyttävää käytöstä vaan se täyttää usein myös rikoksen tunnusmerkit. Siinä on herkästi kyse kunnianloukkauksesta, toisen asiattomasta halventamisesta tai, kuten ennen sanottiin, solvaamisesta. Niin ikään voi olla kyse laittomasta uhkauksesta. Näitä juttuja olisi hyvä saada tutkintaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.