null Pääkirjoitus: Jokapäiväinen juomamme

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Jokapäiväinen juomamme

Olut oli yleinen juoma Lutherin aikaan muun muassa siksi, että puhdasta vettä ei ollut aina saatavilla. Jeesuksen aikaan viini oli ruokajuoma. Raamattu varoittaa alkoholin liikakäytön haitoista, mutta sieltä löytyy myös kohtia, joissa viiniä kuvataan ilon tuojana.

Luterilaisuuteen istuu hyvin kohtuukäyttö, mutta toki on hyvä miettiä, mikä on kohtuullista. Jos alkoholista tulee jokapäiväinen elämänkumppani, kohtuukäyttö voi olla muuttumassa ongelmaksi.

Tämä käy usein huomaamatta tai niin, että ihminen syyllistyy itsepetokseen. Yritysvalmentaja Jari Sarasvuo kertoi Ilta-Sanomissa havahtuneensa asiaan, kun tajusi juovansa 30–40 annosta viikossa. Suurkulutuksen riskiraja miehillä on 24 annosta viikossa. ”Kokemukseni on, että alkoholistiksi ei tarvitse syntyä, siihen voi myös harjoitella”, hän kiteyttää.

Suomessa on 300 000–400 000 alkoholin suurkuluttajaa. Vuonna 2009 kuolleista työikäisistä miehistä joka viides ja naisista joka kymmenes kuoli alkoholiperäiseen sairauteen. Alkoholin aiheuttamat haitat näkyvät terveyskeskusten jonoissa ja jokaisen veronmaksajan kukkarossa.

Kun alkoholilakia uudistetaan, sitä ei pidä tehdä suurkuluttajien, kaupan ja panimoteollisuuden ehdoilla. Jos on oikeasti kohtuukäyttäjä, ei ole ongelma hakea nelosolutta tai viiniä Alkosta. Alkoholin hinta ei myöskään ole niin korkea, että sitä varten pitäisi vuokrata laivareissulle pakettiauto.

Kieltolakia ei tarvita, mutta ei myöskään ongelmien kasvattamista. Varmaan lähes jokaisen suomalaisen lähipiirissä on ihmisiä, joille alkoholi tuottaa nautinnon sijasta kärsimystä. Sitä ei pidä ehdoin tahdoin lisätä.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.