null Pääkirjoitus: Joulun rauha ei ole vain sodan puuttumista eikä pelkkää iisisti ottamista

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Joulun rauha ei ole vain sodan puuttumista eikä pelkkää iisisti ottamista

Se mikä tapahtui kerran Betlehemissä, tapahtuu nyt täällä.

Jouluevankeliumi alkaa keisarin käskyllä ja päättyy Jumalan kiitokseen. Rooman keisari ja Syyrian käskynhaltija ovat kertomuksessa siksi, että jouluevankeliumin kirjoittaja Luukas halusi kytkeä tarinan Jeesuksen syntymästä tiettyyn historialliseen hetkeen. Keisari Augustus ja käskynhaltija Quirinius ovat jouluevankeliumin päiväys.

Kertomuksen lopussa paimenet palaavat arkeensa kiittäen ja ylistäen Jumalaa. Paimenet edustavat tarinassa meitä ja meidän arkeamme. Se, mikä tapahtui kerran Betlehemissä, ei jäänyt historialliseksi anekdootiksi sille seudulle siihen aikaan.

Se mikä tapahtui kerran Betlehemissä, tapahtuu nyt täällä. Eikä ainoastaan täällä vaan kaikkialla.

Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Paimenet edustavat jouluevankeliumissa meitä ja meidän arkeamme.

Tämä oli taivaallisen sotajoukon eli enkeliarmeijan viesti yötyötään tekeville paimenille. Se on joulun viesti meillekin. Jumalan kunnia, rauha, rakkaus. Aiemmassa Raamatun suomennoksessa rakastamisen sijaan sanottiin, että joita kohtaan hänellä, siis Jumalalla, on hyvä tahto.

Rauha ei ole vain sodan puuttumista. Rauha ei ole vain levottomuuden ja väkivallan poissaoloa. Eikä rauha ole pelkästään iisisti ottamista ja rentoutumista. Rauha on hyvinvointia, vapautta, kunnioitusta, turvallisuutta, iloa ja hyvää tahtoa.

Keskellä koronan nostattamaa huolta ja synkkyyttä kuuluu jouluevankeliumin viesti tällaisesta rauhasta. Viesti siitä, että Jumala tahtoo meille hyvää. Tässä synkässä pimeydessä loistaa tähden hento valo merkkinä Jumalan rakkaudesta. Merkkinä siitä, että sinulle on syntynyt vapauttaja.

Tänä jouluna emme voi kokoontua kirkkoihin laulamaan kauneimpia joululauluja. Jotta laulun perinne ei katkeaisi, pakkasimme yhdessä Suomen Lähetysseuran kanssa lukijoillemme lahjaksi Kauneimmat joululaulut -vihon kotiin kannetujen lehtien väliin.

Verkkomedian lukjat löytävät Kauneimmat joululaulut karaokeversioineen täältä. Jouluradion Kauneimmat joululaulut -kanava soi osoitteessa jouluradio.fi.

Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta. Toivotan koko Kirkko ja kaupungin toimituksen puolesta sinulle siunattua joulun aikaa ja rauhaa tulevalle vuodelle.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Hyväntahtoisuus ei ole kadonnut maailmasta, koska vain harva meistä arvostaa häikäilemättömyyttä

Puheenvuorot

Joulu on meille tärkeä, koska sen keskeinen sanoma on hyväntahtoisuus. Vahvemman oikeus ei ole voittanut kulttuuri­evoluutiota ja hävittänyt pehmeitä arvoja.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.