null Pääkirjoitus: Kaupat ovat kiinni

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kaupat ovat kiinni

Keskiverto suomalainen ei huomaa helluntaita juuri muusta kuin siitä, että silloin olisi parasta olla heila

Ensi sunnuntaina kaupat ovat kiinni, ainakin suurin osa. Tämä varoituksena niille, jotka eivät muista, että on helluntai. Se on yksi niistä harvoista kirkollisista juhlapyhistä, jolloin kauppojen aukioloa on rajoitettu. Keskiverto suomalainen ei juuri muuten helluntaita huomaakaan. ”Ellei ole heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä” lienee tunnetuin sen merkitystä kuvaava lause.

Muutama vuosikymmen sitten helluntai oli kaksipäiväinen, sunnuntai ja maanantai. Niin sanotussa arkipyhäuudistuksessa 70-luvulla siirrettiin loppiainen ja helatorstai lauantaille. Helluntai säilyi kaksipäiväisenä, mutta toinen pyhäpäivä siirrettiin lauantaille helluntain valmistuspäiväksi. Kun sitten 90-luvun alussa arkipyhiä siirrettiin takaisin alkuperäisille paikoilleen, liukeni helluntai yksipäiväiseksi.

Helluntaiheila on kansanperinnettä, ei pyhän kirkollinen sisältö. Jotkut ehkä muistavat vielä sanonnan ”väkeä kuin helluntaiepistolassa”. Se on jo lähempänä pyhän varsinaista merkitystä. Sillä viitataan Apostolien tekojen kertomukseen siitä, kuinka Jerusalemiin kokoontunut väki kuuli kukin puhuttavan omaa kieltään. Siellä vilisi partilaisia, meedialaisia, elamilaisia ja väkeä Frygiasta, Pamfyliasta, Kappadokiasta, Pontoksesta ynnä muualta ynnä muualta.

 

Kirkollisten pyhien lisäksi esimerkiksi vappu, äitienpäivä ja itsenäisyyspäivä muistuttavat, että on olemassa muitakin kuin taloudellisia arvoja.”

 

Helluntain kirkollinen merkitys liittyy Pyhän Hengen vuodattamiseen. Siitä muun muassa Pyhän Hengen merkitystä korostava helluntailaisuus on saanut nimensä. Helluntaita pidetään myös kirkon syntymäpäivänä, koska tuolloin apostoleihin liittyi tuhatmäärin ihmisiä muodostaen uuden kristittyjen yhteisön.

Yhteiskunta on maallistunut niin, ettei kirkollisten pyhien merkitystä juuri tunneta tai noteerata. Silti on hyvä, että esimerkiksi kauppojen aukiolon rajoittaminen rikkoo muutaman kerran vuodessa junnaavan arkirytmin. Kirkollisten pyhien lisäksi esimerkiksi vappu, äitienpäivä ja itsenäisyyspäivä muistuttavat, että on olemassa muitakin kuin taloudellisia arvoja.

Maailman vanhin työaikalainsäädäntö nousee suoraan Raamatusta. Muista pyhittää lepopäivä. Seitsemäntenä päivänä Jumalakin lepäsi luomistyönsä vaivoista, siitä meidän viikkorytmimme. Ihmistä pitää terveenä ja elämälle antaa sisältöä työn ja levon, arjen ja pyhän vuorottelu. Tärkeää ei ole vain materia vaan myös Henki.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.