Pääkirjoitus: Kirkon on noudatettava lakia

Pääkirjoitus: Kirkon on noudatettava lakia

Piispojen on annettava papeille lupa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, elleivät halua löytää itseään käräjätuvasta syytettyjen penkiltä.

Kirkon johto on maalannut itsensä nurkkaan tasa-arvoisen avioliittolain kanssa. Sieltä se ei pääse muuten kuin antamalla papeilleen luvan vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Perustuslain määräys siitä, ettei ihmistä saa syrjiä henkilöön liittyvän syyn perusteella, pätee myös kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen. Näin päättelee korkea oikeusoppinut lausunnossaan, jonka kirkko on häneltä tilannut.

Jos piispat nyt kieltävät vihkimästä samaa sukupuolta olevia pareja, voi jo sielunsa silmillä nähdä koko violettipaitaisen piispakaartin käräjätuvassa syytettyjen penkillä. Edes tällaisen ilveilyn mahdollisuuteen ei kirkko voi itseään altistaa. On otettava lusikka kauniiseen käteen ja nieltävä karvas lääke, jonka on itse keittänyt.

 

Ainoa mahdollisuus kieltäytyä laillista tietä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä olisi ollut viedä asia ajoissa säädöstasolle. Piispojen kannanotot ja julmistelut ovat kevyttä tavaraa lain edessä. Kirkon hidas päätöksentekokoneisto osoittaa nyt voimansa. Säädöksiä ei millään ehditä muuttaa ennen uuden avioliittolain voimaantuloa.
 

Varsinainen juna meni jo, tulkoot kirkon mietteet resiinalla perässä."
 

Sinänsä olisi jo kestämätöntä, että kirkko lähtisi moisia muutoksia ajamaan. Niiden sisältö olisi käytännössä se, että kirkolla pitää olla oikeus perustuslakia uhmaten syrjiä ihmisiä uskonnollisista syistä. Semmoinen sopii ehkä jollekin pienelle uskonyhteisölle, muttei julkisoikeudellisesta asemasta nauttivalle kansankirkolle. Julkisyhteisöllä on julkisyhteisön oikeudet, mutta myös velvollisuudet.

 

Kirkkohallituksessa valmistellaan selvitystä kristillisestä avioliittokäsityksestä sekä tavasta, jolla kirkossa voitaisiin asiasta keskustella. Onnea näille valmistelutöille. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan niiden tuotoksia. Varsinainen juna kyllä meni jo, tulkoot kirkon mietteet resiinalla perässä.

Avioliittokäsitykset ovat aikojen myötä muuttuneet. Uuteen on aina totuttu ja niin totutaan myös tähän. Kerrottakoon pienenä farssina vielä Kirkkohallituksen kompurointi kyseisen lausunnon julkistamisessa. Laillisuudesta vastaava kirkkoneuvos kieltäytyi ensin antamasta sitä lehdellemme, mutta antoi sitten kuitenkin, kun kysyimme, mihin lainkohtaan kieltäytyminen perustuu. Julkisyhteisön olisi hyvä äpöttelemättä noudattaa myös julkisuuslakia.
 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: