null Pääkirjoitus: Koulukiusaamiseen tiukka linja

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Koulukiusaamiseen tiukka linja

Kouluissa tartutaan aiempaa herkemmin koulukiusaamiseen. Silti suureen osaan tapauksista ei puututa, vaikka kiusaaminen on tiedossa, paljastaa Vaasan yliopistossa tehty tutkimus.

Lasten oikeudet ja yhdenvertaisuus perusopetuksessa -tutkimuksen aineisto kerättiin kiusattuja haastattelemalla. Tutkimuksen mukaan enemmistö kiusatuista kertoo kokemuksestaan aikuisille, mutta silti vain alla viidesosassa tapauksista kiusaaminen oli saatu loppumaan.

Pari viikkoa sitten radiossa nuorisopsykiatrian ylilääkäri Tiina Tuominen arvioi, että nuorten mielenterveysongelmien takana on varsin usein kiusaamista. Siksi hänen mielestään nuorten mielenterveystyössä pitäisi lisätä voimavaroja erityisesti kouluihin.

Vaasalaistutkimuksen mukaan oikeusjärjestelmästä ei ole merkittävää apua koulukiusatuille. Oikeus ei kykene ottamaan huomioon esimerkiksi kiusaamisen toistuvuutta.

Laissa ei ole riittävän selvästi määritelty, mitä koulun työntekijöiden on tehtävä hyvän oppimisympäristön luomiseksi. Vanhemmat eivät ole selvillä lain antamasta suojasta ja tarvitsisivat neuvontaa.

Kiusaamiseen kuitenkin voitaisiin puuttua nykyistä paremmin ja samalla estää monen kiusatun – ja myös monen kiusaajan – ongelmat myöhemmässä elämässä. Tutkimus osoittaa siihen keinoja.

Kiusatut kaipaavat kouluihin lisää välituntivalvontaa ja jälkiseurantaa, jotta kiusaaminen ei uusiudu. Kiusaaminen on usein saatu loppumaan, kun kiusaajien vanhemmat on kutsuttu mukaan tapaamisiin.

Tehoa lisää, jos poliisi on mukana, ja vakavammissa tapauksissa näin on syytä olla. Kun pahoinpitely ja henkinen väkivalta on kriminalisoitu yhteiskunnassa, koulussa pitää puuttua siihen tiukasti.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.