Pääkirjoitus: Kynä muuttaa maailmaa
Yksi viime aikojen järkyttävimpiä uutisia on ääri-islamilaisen Boko Haram -järjestön toteuttama isku. Järjestö kaappasi yli 200 teinityttöä nigerialaisesta koulusta. Islamilaista valtiota ajavan terrorijärjestön nimi tarkoittaa ”läntinen koulutus on syntiä”.
Euroopan parlamentti jakaa vuosittain Saharov-palkinnon ihmisoikeuksien puolustamisesta ja edistämisestä. Viime vuonna sen sai pakistanilainen koulutyttö Malala Yousafzai, jota Taleban ampui päähän estääkseen häntä ja muita alueen tyttöjä käymästä koulua. Malala Yousafzai oli 11-vuotiaasta lähtien toiminut julkisuudessa tyttöjen koulunkäynnin puolesta, ja tämä ärsytti Talebania.
Vaikeista vammoista toipunut Malala Yousafzai puhui 16-vuotispäivänään viime vuonna YK:n yleiskokouksessa. Hänen viestinsä oli: ”Antakaa meille kirjamme ja kynämme, ne ovat voimakkaimpia aseita. Yksi kynä voi muuttaa koko maailman”. Siihen puheeseen kiteytyi koulutuksen merkitys ja syy, miksi ääriainekset pelkäävät opetusta ja erityisesti naisten koulutusta.
Pelkkä lasten kouluun pääsy ei vielä takaa muutosta. Tarvitaan myös päteviä opettajia. He opettavat käyttämään kynää, jolla maailmaa muutetaan. Kirkon Ulkomaanapu on käynnistänyt kampanjan ”Katastrofin aineksia”, jolla muistutetaan maailman opettajapulasta.
Pelkästään perusasteelle tarvittaisiin 1,6 miljoonaa uutta, hyvin koulutettua opettajaa, jotta lasten oikeus hyvään koulutukseen toteutuisi. Kirkon Ulkomaanavun kampanja tähtää siihen, että 10 000 kehitysmaiden opettajaa saisi paremman koulutuksen.
Maailmaa muutetaan opettaja ja kynä kerrallaan.
Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi
Jaa tämä artikkeli: