null Pääkirjoitus: Laatujournalismi elää

Pääkirjoitus: Laatujournalismi elää

Huhut Kirkko ja kaupungin kuolemasta ovat ennenaikaisia.

Tämä aika huutaa korkeatasoista ja luotettavaa mediaa. Kun kaikenmoinen huuhaa ja mukamedia nostavat päätään, tarvitaan ammattitaitoista, oleellisiin asioihin tarttuvaa journalistista työtä. Uskontoa, kirkkoa, elämänkatsomusta ja etiikkaa käsittelevään journalismiin on maamme lehdistössä kovin vähän intohimoa, osaamista ja voimavaroja. Niinpä seurakuntien itsensä on panostettava tähän työhön.

Viime päivinä otsikot ovat kertoneet Kirkko ja kaupungin lakkauttamisesta. Huhut lehden kuolemasta ovat ennenaikaisia tai ainakin osatotuuksia. Totta on, että suunnittelemme pääkaupunkiseudun seurakuntien mediatoimitusten yhdistämistä. Tarkoitus on voimia kokoamalla säästää niukkenevia voimavaroja, mutta samalla jatkaa entistä ehommin yhteisvoimin kirkollisen laatujournalismin tekemistä.

 

Uudistuksessa joutunemme hautaamaan rakkaaksi käyneen lehden nimen Kirkko ja kaupunki. Naapureille ei luonnollisestikaan maistu leimallisesti helsinkiläiseksi mielletty nimi. On ryhmityttävä uuden, yhteisen nimen alle ja alettava rakentaa sille omaa luottamusta ja tunnettuutta. Raamatullisesti sanoen: ellei nisun jyvä kuole eikä sitä haudata, se ei voi kantaa runsasta hedelmää.
 

Haluamme jatkossakin palvella ihmisiä kirkollisella laatujournalismilla."
 

Paperinen lehti kopsahtaa silti koteihin edelleen, vaikka nimi vaihtunee ja painopistettä siirretään verkkoon. Tosin joudumme harventamaan ilmestymistiheyttä joka toiseen viikkoon. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että lehden jakelu on käynyt törkeän kalliiksi, alalla kun toimii vain valtiollinen, monopoliasemassa oleva yhtiö.

 

Yhteistyö yli kuntarajojen on haasteellista. Tätä uudistusta on kuitenkin valmisteltu hyvässä hengessä niin päättäjien kuin itse työn tekijöidenkin keskuudessa. Pääkaupunkiseudun kirkollisilta päättäjiltä on löytynyt ymmärrystä siihen, että yhteinen etu on nurkkakuntaisia ajatuksia tärkeämpää, kunhan kunkin paikalliset tarpeet otetaan huomioon. Lopulliset päätökset tehtäneen kevään aikana.

Tiedossa on, että suuri osa seurakuntiemme jäsenistä ja muista pääkaupunkiseudun asukkaista ei halua tai jaksa osallistua kovinkaan usein seurakunnallisiin tapahtumiin. Monia kuitenkin kiinnostavat uskon ja elämän kysymykset sekä se, mitä kirkossa tapahtuu. Näitä ihmisiä haluamme jatkossakin palvella kirkollisella laatujournalismilla.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: