null Pääkirjoitus: Luotettavuutta arvostetaan

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Luotettavuutta arvostetaan

Viikonvaihteen Helsingin Sanomien (3.11.) sunnuntaisivut keskittyivät pohtimaan suomalaisten moraalia aineistonaan yli tuhannelle suomalaiselle tehty kysely.

Kyselyn perusteella näyttää siltä, että suomalaisille erityisen tärkeää on luotettavuus, sopimusten pitäminen. Parisuhteessa suomalaiset arvostavat uskollisuutta, veroilmoitus pitää täyttää rehellisesti eikä töistä jäädä sairauslomalle kuin sairauden vuoksi. Ehkä tähän kategoriaan sopii sekin, että työntekijöiden vähentämistä voittoa tuottavasta yrityksestä pidetään vääränä. Moni varmasti kokee, että työntekijät ovat tehneet oman osuutensa, kun kerran yritys tuottaa voittoa. Yrityksen pitäisi silloin vastaavasti turvata työpaikat. Muunlainen toiminta tuntuu ahneudelta.

Toki suomalaisten velvollisuudentunto menee joskus liian pitkälle esimerkiksi EU:n kaikkein älyttömimpien direktiivien tinkimättömässä noudattamisessa. Mutta kun katsoo vaikkapa Euroopan velkakriisiä, niin sanasta kiinni pitäminen ja sopimusten noudattaminen osoittautuvat pikemminkin vahvuuksiksi. Samoin kuin se, että työpaikalla noin yleisesti ottaen noudatetaan pelisääntöjä eikä esimerkiksi töistä lintsaamista pidetä oikeana — siitähän kärsivät muut työntekijät. Entä millainen olisi yhteiskunta, jossa enemmistö pitäisi pettämistä parisuhteessa ihan hyvänä ja kannatettavana asiana?

Eivät suomalaiset silti mitään puhtaita pulmusia ole: monissa asioissa toimitaan itse toisin kuin mitä pidetään oikeana. Jos suomalaisista 66 prosenttia pitää eläinten tehotuotantoa halvan ruuan tuottamiseksi vääränä, miksei tämä näy ostokäyttäytymisessä? Vai näkyisikö, jos olisi tarjontaa? Mutta kuten kansanedustaja Ilkka Kantola Helsingin Sanomissa asiaa arvioi: ”Tämä kertoo kauniisti siitä, että ihmiset asettavat itselleen ihanteita, moraalisia velvoitteita, vaikka eivät aina onnistukaan niiden toteuttamisessa.”

Kuolemaa käsittelevässä kysymyssarjassa jäi mietityttämään eutanasian laaja hyväksyntä. Ehkä ihmisiä ahdistaa lääketieteen kehityksen kääntöpuoli, elämän keinotekoinen pitkittyminen. Mutta kun asia tulee omakohtaiseksi, sitä arvokkaammalta elämä tuntuu. Vanhimmassa kyselyssä mukana olleessa ikäryhmässä eutanasian kannatus on pienintä.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.