null Pääkirjoitus: Luottamus

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Luottamus

Helsingin seurakuntien ylin päättävä elin on yhteinen kirkkoneuvosto. Sen puheenjohtajina ovat viime vuosikymmenien aikana toimineet muun muassa Tatu Tulenheimo, Leena Huima, Timo Sahi ja Kaisa Raittila. Kaikki ovat toimineet pitkään ja suoriutuneet tehtävästä erinomaisesti.

Kirkollisten päätöselinten joukossa yhteinen kirkkovaltuusto on siinä mielessä kummajainen, että sen puheenjohtaja ei ole pappi. Paljon jauhetaan siitä, kuinka seurakuntalaisille pitäisi antaa vastuuta kirkon toiminnasta ja elämästä. Niin paljon heihin ei kuitenkaan luoteta, että heidän uskottaisiin suoriutuvan puheenjohtajan tehtävästä juuri muualla kirkkovaltuustossa.

Seurakuntien neuvostoissa on jo jonkin aikaa ollut mahdollisuus siirtää puheenjohto kirkkoherralta valitulle neuvoston jäsenelle ikään kuin vapaaehtoispohjalta. Jos kirkkoherra suo ja neuvosto tohtii tämän valtuuden vastaanottaa, voidaan muutos tehdä.

Kovin kitsaasti mahdollisuutta on käytetty, Helsingissä vain muutamassa seurakunnassa, naapureista Espoossa tiettävästi yhdessä ja Vantaalla ei ainoassakaan. Puheenjohtajuuden luovuttamisella on iso symbolinen merkitys. Se on osoitus luottamuksesta seurakuntalaisten kykyyn kantaa vastuuta. Se antaa seurakunnalle myös muut kuin papilliset johtamisen kasvot.

Puheet hengellisestä johtamisesta liitettynä kirkkoherran puheenjohtajuuteen ovat höpötystä. Puheen johtamiseen ei tarvita teologista osaamista. Eikä kai olisi pahitteeksi, jos meillä olisi muutakin kuin papillista hengellistä johtamista. Esittelijän asema kirkkoherralle joka tapauksessa neuvostossa jää. Jokainen, joka on ollut tekemisissä julkisen hallinnon kanssa, tietää, kuinka suuri on esittelijän valta.

Vapaaehtoista tietä puheenjohtajakysymys ei näytä juuri etenevän. Siitä vain tekemään aloitetta kirkolliskokoukselle käytännön vaihtamisesta. Ennemmin tai myöhemmin asia toteutuu, kun sitä sitkeästi esitetään. Kirkko tulee yleensä tämmöisissä asioissa parikymmentä vuotta muun yhteiskunnan perässä. Kirkolliselle lehtimiehelle tämä vitkaus on kätevää. Voi kirjoittaa samasta aiheesta muutaman vuoden välein ja luottaa siihen, että maaliin joskus päästään, vaikka hitaastikin.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.