null Pääkirjoitus: Moskeija, kirkko ja kaupunki

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Moskeija, kirkko ja kaupunki

Kirkko ei rahoita moskeijaa, mutta kirkkoa lähellä oleva järjestö häärää sen tiimoilla.

Täytyy onnitella vapaa-ajattelijoiden tiedotusta. Se onnistuu kerta toisensa jälkeen vedättämään lepsua lehdistöä. Viime viikolla ainakin Yle, Aamulehti ja Talouselämä toistivat vapaa-ajattelijoiden tiedotetta ja väritettyä näkökulmaa lähes sanasta sanaan.

Kaava menee näin: Kirkosta erotaan tavanomaista vähemmän. Erolukuihin tulee jostakin syystä pieni nousu. Vapaa-ajattelijat tiedottavat, että kirkosta eroamisessa on äkillistä nousua ja se johtuu siitä, että ihmiset ovat hermostuneet johonkin asiaan kirkossa. Vaivautumatta selvittämään asian taustoja syvemmin tiedotusvälineet levittävät tiedotetta, joka antaa väritetyn kuvan kirkon toiminnasta ja uudesta ”eroaallosta”, mikä puolestaan edelleen ruokkii kirkosta eroamista.

Viime viikolla tällaisen pienen myrskyn vesilasissa aiheutti Helsinkiin kaavailtu suurmoskeijahanke ja kirkon rooli siinä. Uutisoinnista sai kuvan, että kirkko olisi merkittävästikin rahoittamassa hanketta, mikä ei sinänsä pidä paikkaansa. Sen sijaan kirkkoa lähellä oleva järjestö kyllä häärää moskeijahankkeen tiimoilla. Se ei kaikin kohdin ole välttämättä viisasta. Raja kirkon ja sen kyljessä toimivan järjestön välillä on veteen piirretty.

Uskontojen välinen rauhanomainen rinnakkainelo on hyvä asia. Keskusteluyhteyttä kaikenlaisten ihmisiä erottavien raja-aitojen yli on hyvä käydä. Kuitenkin voidaan kysyä, kuuluuko esimerkiksi moskeijahankkeen rahoituksen haaliminen ympäri maailmaa uskontodialogin piiriin.

Hankkeen rahoituksen täytyy olla avointa ja läpinäkyvää.

Helsingin kaupungin rooli moskeijahankkeessa on lähinnä tontin osoittaminen sille. Muslimit tarvitsevat omia kokoontumistiloja siinä kuin kristitytkin. Mutta kun puhutaan suurmoskeijasta, täytyy myös miettiä hankkeen mittaluokkaa ja sopivuutta kaupungin kokonaisuuteen.

Hankkeen rahoituksen täytyy niin ikään olla avointa ja läpinäkyvää. Jos se maksaa kymmeniä miljoonia ja rahoitus tulee maista, joissa oppositio vaiennetaan ja toisinajattelijat ajetaan ahtaalle, on tämä ainakin hyvä tiedostaa. Se saattaa vaikuttaa sekä siihen, mitä moskeijassa tapahtuu ja opetetaan että siihen, minkä sortin muslimit siellä voivat ja saavat toimia.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.