null Pääkirjoitus: Muista minua

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Muista minua

Väkivallan virkamiehet tekivät työnsä. Naiset osoittivat rakkautta. Kuka oikeastaan oli mies ristillä?

Miehitysvallan sotilaille se oli rutiinia. Taas yksi rikollinen piti naulita ristille, tai oikeastaan kolme: kaksi roistoa ja yksi mielipidevanki. Ristiin kiinnitettävässä taulussa luki teloitettavan nimi ja rangaistuksen syy: Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas. Mies oli Rooman vallan silmissä kapinallinen, uskonnolliset kiistat eivät sotilaita kiinnostaneet.

Rooman valta perustui sen voimaan. Sotilaat olivat väkivallan virkamiehiä. He tekivät työtään. Kiduttivat ja tappoivat, pilkkasivat ja nöyryyttivät, se lisäsi rangaistuksen pelotevaikutusta. Palkkioksi sotilaat saivat jakaa uhrinsa omaisuuden. Paidasta heitettiin arpaa.

Ristin tapahtumia seurasivat myös nasaretilaisen vastustajat, juutalaiset vallanpitäjät ja kansanjoukko. Hekin pilkkasivat lähes alastomaksi riisuttua miestä. Toinen roistoista yhtyi pilkkaan, koska oli joku, joka oli vielä häntä surkeampi.

Nasaretilaisen seuraajia ei paikan päällä näkynyt, paitsi muutamia naisia. Heistä ei ollut vaaraa, joten he saivat ilmaista suruaan ja tuskaansa. Miehet olivat luikkineet koloihinsa, mutta nämä naiset osoittivat rohkeutta, rakkautta ja huolenpitoa loppuun asti.

Jeesus oli ristillä enimmäkseen hiljaa. Tuska oli käsittämätön. Hänellä oli jano. Pettymys ja hylätyksi joutumisen tunne lisäsivät kärsimystä. Kaikkensa Jumalan varaan laskenut mies huusi Jumalan hylänneen hänet. Sen suurempaa toivottomuutta ei kuoleman edessä voi olla.

Jeesus teki kuitenkin jotakin muutakin. Hän pyysi opetuslastaan huolehtimaan äidistään. Hän rukoili anteeksiantoa kiduttajilleen. Hän antoi toiselle roistolle toivon siitä, että ei ole sellaista paikkaa, jonne Jumalan armo ei yltäisi. Muuta pyyntöä ei tarvittu kuin "muista minua".

Kuka oli tämä mies? Onko rakkaus väkivaltaa suurempi voima? Muistetaanko minut?

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.