null Pääkirjoitus: Naapurin rouvan ebola

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Naapurin rouvan ebola

Viime kuukausina uutisiin on ilmestynyt uusi sana, ebola. Se on vaarallinen tauti, joka tappaa suuren osan niistä, jotka ovat tartunnan saaneet. Uutisiin se on noussut, koska läntisessä Afrikassa, muun muassa Liberiassa ja Sierra Leonessa riehuu ebolaepidemia. Mutta käsi sydämelle. Hetkauttaako se rivisuomalaista paljonkaan, että jossakin meille varsin vieraassa afrikkalaisessa maassa ihmisiä kuolee tähän tautiin?

Se mikä meitä huolestuttaa on, voiko tämä vakava tartuntatauti levitä meidän raukoille rajoillemme. Jotkut tuntuvat olevan kuohuksissaan jo siitä, että sairaaloissamme varaudutaan taudin mahdolliseen hoitoon. Jos naapurin rouvalla olisi ebola, saattaisimme olla jo melkoisessa paniikissa.

On tietenkin luonnollista, että lähellä olevat ja läheisiä ihmisiä koskevat asiat kiinnostavat enemmän kuin jonkun kaukaisen maan kuulumiset. Uutistyössä sitä kutsutaan läheisyysperiaatteeksi.

Joskus kyllä kummeksuttaa se, että meillä on uutinen pienikin Yhdysvalloissa tapahtuva asia, ja se aiheuttaa enemmän tunteita kuin vaikkapa paljon lähempänä meitä sijaitsevien Afrikan maiden asiat. New Yorkin lumisade on meillä vuotuinen vakiouutinen. Kysymys on joko amerikkalaisen uutisvälityksen tehokkuudesta tai siitä, että tunnemme amerikkalaiset kulttuurisesti meille läheisemmiksi.

Maailma on kuitenkin muuttunut niin, että meille kaukaista ihmistä ei oikeastaan enää ole. Ihmiset ja tavarat liikkuvat ympäri pallon. Mukana liikkuu myös ongelmia, esimerkiksi sairauksia. Tämä kehitys jatkuu, eikä paluuta entiseen ole.

Vaikka asiaa katsottaisiin täysin itsekkäästi, on vähänkin pidemmällä aikavälillä meille edullista, että köyhät maat nousevat köyhyydestään ja muista ongelmistaan. Toisin kuin usein väitetään, kansainvälisellä kehitysavulla ja monien järjestöjen työllä on saatu paljon aikaan. Muun muassa niin sanottu absoluuttinen köyhyys on puolittunut maailmassa parissa kymmenessä vuodessa. On silkkaa populismia ja huuhaata sanoa, että ensin on korjattava omat nurkat ennen kuin autetaan muita. Maailman kaikki nurkat ovat nykymenossa meidän omia nurkkiamme. Naapurin rouvalla on jo ebola.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.