null Pääkirjoitus: Naisrauha järkkyy

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Naisrauha järkkyy

Raiskaus on rikoksista inhottavimpia, olkoonpa tekijä sitten ulkomaalainen tai suomalainen.

Jotkut viime aikoina naisin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat nostaneet valtavan tunteiden myrskyn erityisesti siksi, että monista niistä epäillään turvapaikanhakijoita. Seksuaalinen ahdistelu ja äärimmillään raiskaus ovat rikoksista vastenmielisimpiä. Tekijän vierasmaalaisuus ei ainakaan vähennä inhottavuuden tunnetta.

Jokainen syyllinen, olipa hänen taustansa mikä tahansa, ansaitsee tulla tuomituksi. Tilannetta ei helpota se, että näitä rikoksia käytetään yllykkeenä vihaan muukalaisia kohtaan. Tämä johtaa toisenlaisiin rikoksiin, joista meillä myös alkaa olla ikäviä esimerkkejä. Nyt pitää luottaa järjestäytyneen yhteiskunnan kykyyn saattaa syylliset tuomiolle. Samaan aikaan on tehtävä hartiavoimin töitä, jotta turvapaikanhakijat joukolla ymmärtäisivät tällaisten rikosten olevan haitaksi heidän asialleen.

 

Tilanne on nostanut pintaan myös keskustelun siitä, että raiskaaja on edelleen todennäköisemmin tuttu suomalainen mies kuin vieras ulkomaalainen. Vaikka teko on yhtä raukkamainen, kynnys sen ilmoittamiseen saattaa olla huomattavasti korkeampi, kun kyseessä on tuttu ihminen. Saattaapa uhri jopa tavalla tai toisella syyttää itseään tapahtuneesta.
 

Ehkä lauluista kaikuu tänä vuonna entistä hartaampi toive joulurauhasta."
 

Jos tänne toisenlaisista kulttuureista muuttaneet kaipaavat tiukkaa ohjeistusta siitä, miten täällä sopii elää, sitä tuntuvat kaipaavan myös monet meikäläiset. Toivoisi, että naisilla, jotka joutuvat seksuaalirikosten uhreiksi, olisi voimia ilmoittaa rikoksista viranomaisille. Rikoksia ei saada loppumaan, ellei niihin puututa.

 

Erilaisten tunnekuohujen, kireän yhteiskunnallisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskellä tuntuu vaikealta lähteä laskeutumaan joulurauhaan. Ehkä moni silti kaipaa joulurauhaa enemmän kuin koskaan. Toive siitä ei olekaan enää vain haave levollisesta ja kotoista tunnelmasta. Kun maailman sodat ja myrskyt ovat tulleet kolkuttelemaan kotiovillemme, toive rauhasta saa isomman ja syvemmän sisällön.

Seurakunnissa eletään juuri nyt Kauneimpien joululaulujen aikaa. Kuinka ollakaan, tänä vuonna näiden tilaisuuksien teema on rauha. Tilaisuuksilla tuetaan hankkeita, joissa edistetään rauhan syntymistä maailman kriisialueille. Ehkä lauluista kaikuu tänä vuonna entistä hartaampi toive joulurauhasta paitsi itselle, myös kaikille maailman kansoille, kaikille miehille, kaikille naisille ja kaikille lapsille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.