null Pääkirjoitus: Numeroita

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Numeroita

Vuodenvaihteessa ruoditaan perinteisesti kirkon jäsenyyteen liittyviä numeroita. Ihan täsmällisiä lukuja ei kirkkoon liittyneistä tai siitä eronneista saada ihan heti, mutta riittävällä tarkkuudella lukuja voidaan arvioida.

Viime vuosi ei ollut ihan ennätysvuosi kirkosta eroamisessa, mutta likellä oltiin. Kirkon päätti jättää lähes 80 000 ihmistä. Isompi luku on ollut vain vuonna 2010, jolloin lähtijöitä oli noin 5 000 enemmän. Tavallisina vuosina, jolloin ei ole ollut erityistä eroaaltoa aiheuttanutta kohua, määrä on vaihdellut 40 000:n ja 50 000:n välillä.

Kirkkoon liittyi viime vuonna yli 15 000 ihmistä, mikä on suurin määrä ikinä. Liittyneiden määrässä on tapahtunut viime vuosina hienoista kasvua. Kaiken kaikkiaan evankelisluterilaisessa kirkossa on noin 4 000 000 jäsentä eli vajaa kolme neljäsosaa suomalaisista.

Jokaisen numeron takana on ihminen. Kirkosta eroava on suuttunut tai pettynyt johonkin. Voi olla, ettei kirkko merkitse hänelle mitään, tai ei ainakaan niin paljon, että haluaisi sitä jäsenyydellään kannattaa. Joku ehkä lähtee kohun seurauksena, ikään kuin virran mukana jonkinlaisena protestina.

Kirkkoon liitytään usein merkityksellisen tapahtuman vuoksi, esimerkiksi rippikoulun, kummiuden tai vihkimisen takia. Yhä useampi liittyy myös elämänkatsomuksellisen pohdinnan tai uskonkysymysten vuoksi. Moni kertoi viime vuonna niinkin, että halusi palata kirkkoon, koska se on muuttunut edukseen.

Ne neljä miljoonaa, jotka pysyvät kirkon jäseninä, tekevät niin osittain perinteen voimasta. Kirkko kuuluu suomalaiseen elämäntapaan ja -menoon. Monet tuntevat myös saavansa jotain itselleen ja perheelleen tai haluavat tukea sellaista kirkon työtä, jota pitävät hyvänä.

Tekisi mieli sanoa jokaiselle kirkosta eronneelle: harmi, ettet löytänyt sitä arvokasta, mitä oli tarjolla, ja anteeksi, ettemme osanneet sitä sinulle tarpeeksi hyvin näyttää. Jokaiselle kirkkoon liittyvälle: tervetuloa, koetetaan pärjätä kimpassa ja tehdään tästä yhteisöstä yhdessä entistä ehompi. Jokaiselle kirkossa pysyneelle: kiitos menneestä vuodesta, tehdään alkaneesta vielä parempi.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.