null Pääkirjoitus: Onnea valituille

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Onnea valituille

Seurakunnat saavat vuodenvaihteessa uudet päätöksentekijät. Onnea kaikille valituille. Olette saaneet äänestäjien luottamuksen ja valtakirjan tehdä päätöksiä kaikkien puolesta ja yhteiseksi eduksi. Joukossa on paljon verestä voimaa, mutta onneksi myös kokemusta. Toivottavasti näiden yhdistelmä vie kirkkoa eteenpäin.

Kiitos myös teille, jotka olitte ehdolla, mutta ette tulleet valituiksi. Panitte itsenne likoon. Kirkon tulevaisuuden rakentaminen tarvitsee kipeästi myös teidän panostanne. Kiitoksen ansaitsette myös kaikki te, jotka käytitte ääntänne. Teillä on oikeus vaatia edustajiltanne hyviä päätöksiä. Vaikuttakaa asioihin myös vaalien välissä kertomalla edustajillenne, mitä ajattelette ja toivotte.

Hyvät uudet ja vanhat kirkon helsinkiläiset päättäjät. Teillä on nyt valta, oikeus ja velvollisuus päättää muun muassa siitä, mitä kirkon jäsenten maksamilla veroeuroilla tulevaisuudessa tehdään. Luottakaa omaan ymmärrykseenne, tietoihinne, arvoihinne ja näkemyksiinne. Niihin teidän on nojattava, sillä niiden takia teidät on valittu.

Kun teihin yritetään vaikuttaa, teidän annetaan usein ymmärtää, että käsityksenne ja asiantuntemuksenne eivät riitä. Että on muka jotain syvempää tietoa, jota teillä ei ole ja johon teidän pitäisi silti päätöksenne perustaa. Kun kuulette sanat arvovalta tai teologiset perusteet, kavahtakaa. Pankaa hälytyskellonne rajusti soimaan, kun teitä yritetään paapoa maallikkoina, joilla ei ole riittävästi teologista sivistystä tai kun vedotaan arvovaltaisiin tahoihin tai näkemyksiin.

Niin sanotut teologiset perusteet ovat usein silkkaa hämärää höttöä. Nähkää niiden läpi, sillä ne voisi helposti korvata sanoilla ”minun mielestäni”. Kirkko on täynnä tahmeaa vallankäyttöä, jossa suuriakin linjauksia ovat tekemässä asianosaiset. Muun muassa kirkolliset järjestöt ovat tunkeneet edustajiaan päättämään asioista, jotka koskevat niiden omaa asemaa. Vahtikaa näitä yhteyksiä ja jääviyksiä haukan lailla.

Olkaa tarkkoja, mihin teillä on oikeus, ja pitäkää kiinni siitä. Te päätätte siitä, mihin kirkon varat Helsingissä käytetään ja mitkä ovat tahoja, joiden työtä kirkko Helsingissä tukee. Niistä eivät päätä piispat eivätkä kirkkoneuvokset, eivät kirkolliskokoukset eivätkä tuomiokapitulit. Niistä päätätte te, sillä siihen tehtävään juuri teidät on valittu. Onnea ja siunausta työhönne ja vastuunkantoonne.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.