null Pääkirjoitus: Pahuus on täällä jäädäkseen

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Pahuus on täällä jäädäkseen

Monet terroristiliikkeet on onnistuttu tukahduttamaan. Jonain päivänä nykyisetkin tulevat tiensä päähän.

Nizzassa tapahtunut terroriteko toi taas kouriintuntuvasti esiin, miten raakoja ihmiset voivat toisilleen olla. Ihmisen pahuus ihmistä kohtaan näyttää kerta toisensa jälkeen häkellyttävän suurelta. Terrorismi ei valitettavasti ole tämän päivän maailmassa edes kovin harvinaista. Jostain syystä se aina vain tuntuu pahemmalta, kun sitä tapahtuu omassa kulttuuripiirissämme, kun se tulee jollain tavalla lähelle. Nizzassakin oli ja on meistä monen tuttuja.

Historiasta muistamme, että monet terroristiset liikkeet on voitu pysäyttää. Muun muassa Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Britanniassa on ollut muutaman vuosikymmenen sisällä sisäsyntyisiä terroriaaltoja, jotka on onnistuttu tukahduttamaan.

 

Ihmiskunta osaa myös koota voimansa vastustamaan pahuutta.

 

Maailma odottaa sydän vavahdellen, milloin nykyinen Isis-lähtöinen terrorismi saataisiin loppumaan. Kansainvälinen yhteisö tekee hartiavoimin töitä, jotta se päivä koittaisi mahdollisimman pian. Tie on ehkä pitkä ja keinot moninaiset, mutta jonain päivänä tämäkin terrorismin muoto tulee tiensä päähän. Ihmiskunta osaa myös koota voimansa vastustamaan pahuutta.

Pysyvää rauhaa ja turvallisuutta ei taida tulla tähän maailmaan koskaan. Olemme toki keskinäisessä ymmärryksessä ja yhteenkuuluvuudessa menneet paljon eteenpäin ajoista, jolloin naapuriheimo oli automaattisesti vihollinen ja vaarallinen. Silti löytyy aina uusia ihmisiä ja ryhmiä, jotka haluavat jotain asiaa ajaakseen tarttua äärimmäiseen väkivaltaan.

Terrorismin yhteydessä on totuttu sanomaan, ettei pelolle saa antaa valtaa. Emme voi lakata jatkamasta tavallista elämää vain siksi, että jossakin on tapahtunut kauheita. Loppujen lopuksi äärimmäiset terroriteot ovat vain yksi asia, joka tekee elämästä epävarmaa. Jokaisen nurkan takana voi vaania vaara, joka horjuttaa jokapäiväistä turvallisuuttamme. Ihmisen pahuus toista kohtaan, luonnonvoimat, onnettomuus tai sairaus ovat asioita, joiden edessä olemme usein voimattomia ja avuttomia.

Suokoon Luoja, joka tällaisen maailman ja ihmisen on tehnyt, meille rohkeutta elää epävarmuuden keskellä ja nähdä valoa ja toivoa silloinkin, kun ympärillä tuntuu olevan vain pimeyttä ja pahuutta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.