Pääkirjoitus: Papit kovilla

Pääkirjoitus: Papit kovilla

Papit joutuvat tänä päivänä elämään ristiriitaisten odotusten paineessa. Erityisesti avioliittokysymyksessä monet joutuvat koville.

Tänä päivänä ei ole helppoa olla pappi. Kaukana ovat ajat, jolloin pappi oli osa yhteiskunnan kermaa, yksi pitäjän mahtimiehistä. Häntä saatettiin katsoa ylöspäin, ehkä kunnioittaa ja vähän pelätäkin. Yläluokan edustajana pappia myös karsastettiin, jopa vihattiin. Täällä Pohjantähden alla -romaanin rovasti ja muu kirjallisuuden kuvaama isomahainen herratyyppi kummittelee yhä monen mielikuvissa.

Nykypäivän pappi kohtaa hyvin ristiriitaisia odotuksia. Toisaalta hänen pitää olla "mukava" ihmisten arkea ymmärtävä inhimillinen ihminen, toisaalta hänessä olisi oltava jotain pyhän tuntua ja erityistä moraalista kunnollisuutta. Työnantajalle, kirkolle, tulisi olla uskollinen, mutta samalla nähtävä sen puutteet ja pystyttävä paikkaamaan sen rakenteissa ja vuosisatojen historiassa kertyneet rasitteet.

 

Juuri tällä hetkellä monet papit kantavat erityistä avioliitokäsitykseen liittyvää ristiriitaa itsessään. He haluaisivat palvella uskonsa ja näkemyksensä mukaisesti kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti. Samanaikaisesti ylimmät paimenet ilmoittavat, ettei se käy. Tuskaa lisää tietoisuus, ettei kirkon linjauksissa ole odotettavissa vuosikymmeniin muutosta, niin vahvasti vanhat kuviot on rakenteellisesti betonoitu.
 

Koville joutuvat myös ne piispat, jotka olisivat sallivampia, mutta joutuvat tasapainoleimaan tiukemman linjan puristuksessa."
– Seppo Simola
 

Kirkon johto edellyttää, että avioliittoasiassa edettäisiin "oikeassa järjestyksessä" rauhallisesti keskustellen. Kuvaavaa on, että aiheesta ei kuitenkaan juurikaan keskustella, kun papit ovat virallisesti koolla. Viime viikolla kokoontuneissa hiippakuntien pappeinkokouksissa asiaa ei juuri nostettu varsinaiselle asialistalle muutoin kuin että piispat kertoivat, kukin omalla tavallaan, miten asiat ovat.

 

Tunnettu tosiasia on, että piispatkin ovat avioliittokysymyksestä erimielisiä. Merkittäviä eroja oli jo siinäkin, miten he asiaa papistolleen esittelivät. Koville joutuvat myös ne piispat, jotka olisivat sallivampia, mutta joutuvat tasapainoilemaan tiukemman linjan puristuksessa. Oma piispamme lienee tässä kaikkein kovimmassa helteessä. Voimia hänelle. Toisaalla, esimerkiksi Kuopiossa ja Mikkelissä, piispat tylyttivät pappejaan asiassa oikein huolella. Voimia niiden hiippakuntien papeille.

Kaikkien paineiden keskellä papistomme, kuten muukin kirkon työntekijäkaarti, on täynnään upeita persoonia ja tyyppejä. He tekevät työtään kutsumuksensa innoittamina ja kulkevat tukevasti ihmisten rinnalla heidän suruissaan ja iloissaan. He ansaitsevat meidän kaikkien tuen.
 

Seppo Simola
seppo.simola@evl.fi
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli: