null Pääkirjoitus: Parviäly hoi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Parviäly hoi

Kirkkojen muuntaminen uusiokäyttöön voi kääntyä kaikkien voitoksi.

Helsingin luterilaisilla seurakunnilla on noin 40 kirkkoa ja iso liuta muita seurakuntatoiminnan tiloja. Kirkkoja rakennettiin erityisesti kaupungin kasvuvuosina 50–80-luvuilla. Nyt eletään toisenlaisia aikoja ja kiinteistömassa on paitsi kirkon rikkaus, myös taloudellinen rasitus. Ollaan tilanteessa, jossa osasta kiinteistöjä on luovuttava, aivan ilmeisesti myös joistakin kirkoista.

Tällä hetkellä puhutaan 15 prosentin säästötavoitteesta. Jos tavoite muutetaan suoraviivaisesti koskemaan kirkkoja, niitä poistuu muuhun käyttöön tulevina vuosina kuusi kappaletta. Ihan näin kaavamaisesti homma tuskin etenee, mutta villi veikkaus on, että kolmesta viiteen kirkon käyttötarkoitus muuttuu.

 

Kiinteistöistä luopumiseen on paitsi taloudellisia myös toiminnallisia syitä. Aika, jolloin kansa kokoontui sankoin joukoin jumalanpalveluksiin sunnuntaista toiseen, on auttamatta ohi. Muutoinkaan kirkon työssä ei pidä jymähtää malliin, jossa ihmisiä yritetään epätoivoisesti haalia koolle seurakunnan toimitiloihin.
 

Parviälyn käyttäminen sopii erityisen hyvin kirkkoon."
 

Nykyään ja varsinkin tulevaisuudessa kirkko elää yhä enemmän erilaisissa verkostoissa ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Se on liikkeellä ihmisten arjen ja juhlan ympyröissä, kodeissa, kahviloissa, kapakoissa, laitoksissa, kyläjuhlissa, työpaikoilla ja mediassa. Kirkko on kaikkialla siellä, missä sen työntekijät ja jäsenet tuovat ihmisten elämään uskoa, toivoa ja rakkautta.

 

Joidenkin kirkkojen muuttaminen muuhun käyttöön ei välttämättä ole mikään tappio. Se voidaan kääntää myös mahdollisuudeksi ja koko yhteiskunnan voitoksi. Mihin kaikkeen näitä arvokkaita kiinteistöjä voidaankaan käyttää! Sielun silmät näkevät jo kouluja, päiväkoteja, kulttuurikeskuksia, kylätaloja tai monitoimitiloja. Yhteiskäyttö monien toimijoiden kesken voi rikastuttaa kaikkia.

Yhteisestä kirkkovaltuustosta löytyi viime viikolla paljon viisautta siihen, millainen kirkon tulevaisuus Helsingissä on. Järjen joukkovoimaa voidaan hyödyntää myös kirkkojen uusiokäytön ideoinnissa ja suunnittelussa. Parviälyn käyttäminen sopii erityisen hyvin kirkkoon.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.