null Pääkirjoitus: Sanoja pimeyden ytimestä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Sanoja pimeyden ytimestä

Törkyviestit yhdistettynä lähettäjän hurskaina pitämiin ajatuksiin ovat erikoinen yhdistelmä.

Piispa Irja Askola on saanut erinäisen määrän törkypalautetta. Myös Kirkko ja kaupunki -lehti on vuosien saatossa saanut päälleen sammiollisia samankaltaista tekstiä. Jostain ihmismielen pimeyden ytimestä nousee tarve lähettää kuvottavia viestejä ihmisille, jotka ajattelevat jostakin asiasta toisin kuin lähettäjä itse.

Kirkollisessa yhteydessä lisämausteen asialle antaa sidos lähettäjän itsessään tuntemaan oikeaoppisuuteen ja hurskauteen. Mitenkään harvinaista ei ole, että äärimmäisen alatyyliseen puheeseen liitetään Jumalan tuomion pasuunan pauhua. Pyhän Raamatun lauseita saatetaan yhdistää surutta ihmiskehon alapään anatomian kansanomaisiin termeihin.

 

Pyhän Raamatun lauseita saatetaan yhdistää surutta ihmiskehon alapään anatomian kansanomaisiin termeihin.”

 

Törkyposti liittyy useimmiten ihmisen sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai maahanmuuttoa liippaaviin asioihin kuten ihmisen ihonväriin ja toisenlaiseen uskontoon, erityisesti islamiin. Ihmisten erilaisuudessa ja totutun, turvalliseksi koetun elämänmenon muuttumisessa tuntuu olevan jotain uhkaavaa. Tästä maastosta nousevat pimeät tunteet ja niiden sanalliset ilmaisut.

Piispa Askolan tapauksessa erityishuomio kohdistuu hänen sukupuoleensa ja virkaansa. Edelleen on ihmisiä, joille nainen papin- saati piispanvirassa on hyytävä asia. Kun Askola vielä sattuu olemaan ajatuksiltaan varsin liberaali, häneen liittyvät alatyyliset kommentit yhdistettyinä näennäiseen hurskauteen ovat ihan omaa luokkaansa.

Ensimmäisenä ja ainoana naispuolisena piispana Askola on tehnyt suuren työn ja kantanut valtavan taakan pehmentäessään ja inhimillistäessään mielikuvaa kirkosta. Kovin suotavaa olisi, että hän saisi rinnalleen muihinkin hiippakuntiin naispuolisia piispoja. Nähtäväksi jää, milloin Helsingin ulkopuolelle leviää ymmärrys myös tasa-arvosta kertovien mielikuvien merkityksestä kirkon työssä.

Ettei totuus unohtuisi, täytyy muistuttaa, että törkyviestit ovat sittenkin vain poikkeus ja pieni juonne kirkollisessa kulttuurissa. Ylivoimaisesti suurin osa Askolankin saamasta palautteesta on asiallista ja kannustavaa, jopa rakkaudellista ja voimia antavaa. Ilman sitä ei jaksaisikaan. Kiitos siitä.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.