Pääkirjoitus: Tahdon siunata 2014
Seppo Simola.

Seppo Simola.

Pääkirjoitus: Tahdon siunata 2014

Pride-tapahtumassa saatettiin siunata lesbopari, vaan saatettiinpa olla siunaamattakin. Liki savolainen tunnelma tulee pintaan, kun seuraa kirkosta käytävää kesäistä keskustelua. Hyvä yritys osoittaa tukea seksuaalivähemmistöille kääntyi taas kerran pohdinnoiksi kirkon kummallisuuksista.

Taustalla on kirkolliskokouksen epäselvä kompromissi muutaman vuoden takaa. Sen mukaan kirkossa voidaan kyllä rukoilla samaa sukupuolta olevien parien kanssa ja heidän puolestaan, mutta varsinaista heidän parisuhteensa siunaamistoimitusta ei saa tehdä. Ei ihme, että tavallinen kaduntallaaja on kummissaan tällaisen sanasaivartelun äärellä.

Kirkko, samoin kuin koko Suomen kansa, on pahasti jakautunut kysymyksessä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Osan mielestä kaikille pitää taata samanlaiset oikeudet avioliittoon, toisille samaa sukupuolta olevien liitto on kauhistus tai ainakaan sitä ei saisi kutsua avioliitoksi. Vielä kauheammalta tuntuu ajatus, että Ilmari ja Jalmari astelisivat yhdessä alttarille siunattaviksi tai peräti vihittäviksi.

Jakaantuminen näyttää ainakin osittain noudattavan maantieteellistä kaavaa. Mitä lähempänä Helsingin Kalliota ollaan, sitä sallivammin homoliittoihin suhtaudutaan. Kallion seurakunta hankki Pride-tapahtumaan jopa pomppukirkon, ja tämän lehden toimituskin pitää palaverinsa Kolmannella linjalla. Kirkon johdosta suoraselkäisemmin homojen ihmisoikeuksia on puolustanut Helsingin piispa. Hänen miespuoliset kollegansa lymyävät epämääräisten lausuntojen tai avustajiensa takana.

On ilmeistä, että tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan ennemmin tai myöhemmin. Samoin etenee näiden liittojen kirkollinen siunaaminen ja myös vihkiminen. Mitä pikemmin tämä tapahtuu, sen parempi. Kirkon johtajien toivoisi olevan muutoksen suunnannäyttäjiä eikä jarrumiehiä.

Monet papit ovat turhautuneita asiasta käytävään keskusteluun, muutoksen hitauteen sekä epämääräisyyteen siitä, mitä he saavat tehdä ja mitä eivät. Useat ovat valmiita siunaamaan homopareja ja tekevätkin niin salaa, kun julkisesti ei saa. Jotkut puuhaavat Tahdon siunata 2014 -liikettä asiaa koskevaa kansalaisaloitetta mukaillen. Niin että siunausta vaan sillekin liikkeelle. Samoin kaikenmuotoisille pariskunnille ja myös sinkuille sekä kesään 2014 että elämään yleensäkin.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: