null Pääkirjoitus: Tavallisia asioita

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Tavallisia asioita

Viime perjantaina katsoin televisiosta kaksi ohjelmaa, jotka sivusivat toisiaan. A-studion Streamissa yritettiin keskustella presidentti Sauli Niinistön Ihan tavallisia asioita -työryhmän ajatuksista. Toimittaja ei antanut keskustelijoiden puhua, joten metsään meni.

Seitsemäs taivas -ohjelmassa Ilkka ja Ville Turkka kertoivat perustamansa Icehearts-jääkiekkojoukkueen nuorista — ja antoivat konkreettisen esimerkin syrjäytymisen ehkäisystä. Vapaaehtoisena toimijana Icehearts on onnistunut siellä, missä yhteiskunta ei. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki voitaisiin jättää ihmisten hyväntahtoisuuden varaan. Tarvitaan sekä rakenteita että yksilön vastuuta.

Ihan tavallisia asioita -nettisivua ja vihkosta on syytetty naiiviudesta, sillä pullantuoksu ei auta niitä nuoria, jotka ovat pahiten syrjäytyneitä tai syrjäytettyjä yhteiskunnasta. Kritiikissä on totta toinen puoli: jos perheessä on päihde- tai työttömyyskierre jo kolmannessa polvessa, tuskin siellä luetaan nettisivustolta, miten nuoret saataisiin kouluun ja työelämään. Suuriin rakenteellisiin ongelmiin tarvitaan yhteiskuntaa: päiväkoteja, kouluja, sosiaalitoimea, työpajoja, oppisopimuspaikkoja ja niin edelleen. Mutta tämä ei yksin riitä, sillä kaikki ongelmat eivät johdu rahan puutteesta.

Työryhmä, joka on pohtinut tavallisen arjen niksejä, koostuu nuoriso- ja kasvatustyön arvostetuista asiantuntijoista. Kyseessä ei ole vain Niinistön lista, vaan neuvojen takana on sekä tutkijoita että lasten, nuorten ja perheiden parissa työtään tekeviä ammattilaisia.

Peliriippuvuus, nuorena aloitettu alkoholinkäyttö, vanhempien liialliset vaatimukset ja toisaalta rajojen puute, nuorten omien unelmien tukahduttaminen, kauneuden ja menestyksen ylikorostaminen ja aikuisten uppoutuminen työhön ovat asioita, jotka voivat oikeasti suistaa nuoren raiteiltaan. Perheväkivaltaa on kaikenlaisissa perheissä. Miksei näistä asioista voi muistuttaa myös arkisten niksien kautta?

A-studion Streamista jäi huutamisen ja päälle puhumisen seasta mieleen Mikael Jungnerin mainio kiteytys. Palokuntaa ja palovaroitinta ei kannata asettaa vastakkain, sillä molempia tarvitaan.

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.