null Pääkirjoitus: Vaikea valinta

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Vaikea valinta

Äänestäminen seurakuntavaaleissa ei ole kovinkaan helppoa. Ensimmäinen vaikeus on, että samaan aikaan käydään kahdet vaalit. Valitaan sekä kuhunkin seurakuntaan oma neuvosto että koko Helsinkiin yhteinen valtuusto. Vaikka vaalilistat ja äänestysliput ovat erilaiset, aika moni sekoittaa silti listat ja tuhrii lippuihin väärät numerot. Pitää olla tarkkana, etteivät äänet mene hukkaan.

Vaikeaa on usein myös löytää sopiva ehdokas. Listojen nimet eivät välttämättä juurikaan avaa sitä, mitä niiden ehdokkaat ajattelevat ja minkä puolesta haluavat työtä tehdä. Joillakin ryhmillä on selvä ideologinen yhteys, mutta ne häivyttävät sen epämääräisen nimen taakse. Jotkut taas ovat löyhiä yhteenliittymiä, joilla ei oikeastaan selkeää yhteistä ohjelmaa olekaan.

Helsingin seurakuntavaaleissa on yleensä ollut hyvin vähän avoimesti poliittisten puolueiden muodostamia listoja. Muualla maassa, jopa jo Espoossa ja Vantaallakin, tilanne on toinen. Siellä puoluepolitiikka antaa taustaa seurakuntavaaleihin selvemmin. Vähitellen puolueet ovat Helsingissäkin aktivoituneet. Eniten on avoimesti sosiaalidemokraattisia listoja. Kokoomuslaiset pitävät kakkossijaa, ja nyt on myös vihreillä ja perussuomalaisilla molemmilla lista yhdessä seurakunnassa.

Selkein kirkkopoliittinen ryhmittymä Helsingissä on Tulkaa kaikki -liike. Se ajaa tasa-arvoajattelua kirkkoon sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Liikkeellä on oma listansa noin puolessa seurakunnista. Niiden, jotka ajattelevat perinteisemmin pappisvirasta tai seksuaalietiikasta, on etsittävä ehdokkaansa muilta listoilta.

Seurakunnat tekevät minkä voivat helpottaakseen äänestämistä. Ennakkoäänestyspaikkoja tuodaan turuille ja toreille, kauppakeskuksiin ja oppilaitoksiin, jopa varuskuntaan ja vankilaan. Ehdokkaita ja listoja esitellään nettisivuilla ja lehdessä. Vaalikone, josta voi tarkastella ehdokkaiden ajatuksia, avataan parin viikon päästä.

Hyvin pitkälti pallo on kuitenkin ehdokkailla itsellään. Mitä enemmän he kertovat itsestään eri tavoin ja välinein, sitä helpommaksi he tekevät äänestäjien valinnan. Siitä vain vaalityöhön.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.