null Pääkirjoitus: Vaikuta vaaleissa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Vaikuta vaaleissa

Luterilainen kirkko ei ole vain piispojen ja pappien pyörittämä instituutio. Se on kirkko, jossa jäsenillä, tavallisilla seurakuntalaisilla on valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia.

Kaiken edellytys kuitenkin on, että seurakuntalaiset ottavat vaikutusmahdollisuutensa todesta ja käyvät äänestämässä. Kirkossa on vahva paikallisdemokratia, jossa vaaleilla valittavat luottamushenkilöt ottavat kantaa seurakuntien henkilövalintoihin, talouteen ja toimintaan.

Vaikka tie on pitkä, mutkikas ja joissakin asioissa turhan byrokraattinen, paikallisen seurakunnan luottamushenkilön toiminnalla voi olla vaikutusta myös koko kirkon asioihin. Seurakuntien luottamushenkilöt nimittäin valitsevat kirkolliskokouksen maallikkojäsenet.

Olen seurannut päätöksentekoa Vantaan seurakunnissa vuodesta 1999. Luottamushenkilöillä on ollut monissa asioissa iso rooli. Viime kaudella he ottivat kirkkovaltuustossa kantaa muun muassa Tikkurilan kirkon purkamiseen, Vaaralan kirkon kohtaloon, seurakuntien strategiaan ja lähetysjärjestöjen tukemiseen. Demokratiaan kuuluu, että joskus asioista taitetaan kipakastikin peistä ja äänestetään, kun toisista asioista löytyy helpommin yksimielisyys.

Kirkko näkee demokratian eteen paljon vaivaa ja yrittää tehdä äänestämisen mahdollisimman helpoksi. Äänioikeudessa kirkko on suorastaan edelläkävijä, sillä jo 16-vuotiaat saavat äänestää. Äänestää voi sekä varsinaisena vaalipäivänä isänpäivänä että ennakkoon 27.–31.10. Äänestyspaikka löytyy sinunkin kotinurkiltasi. Vantaan Laurin vaaliliitteestä löydät tarpeellista vaaleihin liittyvää tietoa ja netissä on muun muassa vaalikone.

Älä anna muiden päättää puolestasi – äänestä!

Kirjoittaja on Vantaan Laurin päätoimittaja.
pauli.juusela@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.