null Pääkirjoitus: Viiniä kirkolla

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Viiniä kirkolla

Ehtoollispöydässä on maailman sivu nautittu tilkka viiniä. Sen sijaan muissa seurakunnallisissa tilaisuuksissa ei meillä Suomessa ole juurikaan alkoholipitoisia juomia nautittu. Maailmalla ei ole ongelma ollenkaan, että esimerkiksi kirkkokahvien yhteydessä naukkaillaan somasti vaikkapa lasillinen sherryä.

Keskustelu alkoholista ja sen haitoista on meillä kovin vaikeaa. Mikä kohu syntyikään vaalien kuumentamassa ilmapiirissä, kun Keskustan ohjelmasta kaivettiin ajatus keskioluen vetämisestä pois ruokakaupoista. Asiantuntijat sanovat, että alkoholin hinnalla ja saatavuudella on suora yhteys sen käyttöön ja sen aiheuttamiin ongelmiin. Ehdotukset rajoituksista nostavat kuitenkin heti rajua vastustusta.

Samaan vaikeaan sarjaan menee myös keskustelu alkoholitarjoilusta kirkon tilaisuuksissa. Tunnettu tosiasia on, että alkoholi maistuu papeille ja muille kirkon ihmisille siinä kuin muillekin. Jotain tabunomaista aiheessa kuitenkin on, kun samat ihmiset eivät suin surminkaan salli mitään alkoholitarjoilua seurakuntien tilaisuuksissa.

Peruste on toki helposti löydettävissä. Ei haluta luoda tilanteita, joissa alkoholiongelmaiset joutuvat alttiiksi vaivansa pahenemiselle. Moni haluaa varmasti myös karttaa asiasta eittämättä nousevaa moraalista puhkua. Eivätkä kaukana ole nekään äänenpainot, että kirkko epätoivoissaan yrittää houkutella ihmisiä jo viinallakin.

Kirkon ihmisten piireissä on jo pitkään vietetty muun muassa niin sanottuja viini- ja virsi-iltoja. Niitä ovat pitäneet kodeissaan ainakin Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja ja muuan tuomiokapitulin pappisasessori. Illoissa on veisattu urakalla virsiä ja nautiskeltu välillä nyyttikestiperiaatteella tuotua viiniä ja pieniä suupaloja. Virret ovat olleet pääosassa eikä viinin maistelu mikään ongelma.

Alppilan kirkon uusi toiminnanjohtaja on nyt aikeissa tuoda mallin omaan kirkkoonsa. Tilanne on hieman toinen kuin kodeissa, johon kutsutaan tuttuja ja tutun tuttuja. Kaikille tarkoitetussa yleisessä tilaisuudessa taitavat anniskelumääräyksetkin tulla vastaan. Syntyvän keskustelun sävyjä voi vain arvailla.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja.
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.