null Pääsiäiskukat puhkuvat elämänvoimaa

Pääsiäiskukat puhkuvat elämänvoimaa

Pääsiäiskukkien suosikkiväri on keltainen. Mutta tiesitkö, että alkuperäisenä pääsiäiskukkana pidetään valkoista madonnanliljaa?

Perinteiset pääsiäiskukat eli narsissi, tulppaani, krookus ja lilja ovat viime vuosina saaneet seurakseen uusia tulokkaita. Pääsiäisen lähestyessä kukkakaupoissa on nyt myös hieman kesäisempiä kukkia kuten keto-orvokkeja, muurikelloja, pelargonioita, esikoita ja helmihyasintteja. Kolme neljäsosaa myydyistä pääsiäiskukista on keltaisia.

— Pääsiäisenä suositaan vahvoja, kirkkaita värejä kuten keltaista, oranssia ja violettia, Vantaan seurakuntien hautaustoimen päällikkö, hortonomi Minna Aho sanoo.

Paljon käytetään myös viattomuutta ja puhtautta symboloivia valkoisia kukkia.

Pääsiäiskukat ovat pääsiäiskukkia paitsi väriensä vuoksi myös siksi, että ne ovat ensimmäisiä, jotka puskevat esiin mullan alta talven jälkeen. Samalla varsinkin sipulikukat symboloivat pääsiäisen sanomaa: ylösnousemusta ja elämän voittoa kuolemasta.

Kukka kuin kärsimyksen malja

— Pääsiäiskukilla halutaan tuoda kevättä talven keskelle. Samoin esimerkiksi koivunoksat tuodaan sisälle, jotta voitaisiin ennakkoon kokea silmujen puhkeaminen, Minna Aho kertoo.

Pääsiäisen ajan jumalanpalveluksissa alttareita koristavat yleensä joko valkoiset tai keltaiset kukat tai koivun- ja pajunoksat, jotka ovat suomalainen vastine palmunoksille. Palmunoksien tapaan pajut kuvaavat Kristuksen kuninkuutta ja voittoa kuolemasta.

Ainoastaan pitkänäperjantaina alttarilla ei yleensä nähdä kukkia lainkaan, vaan alttari halutaan pitää koruttomana. Perinteisten alttarikukkien sijasta voidaan myös käyttää viittä punaista ruusua ja orjantappurakruunua.

Suosituimman pääsiäiskukkaamme narsissin nimi juontaa kreikkalaisen taruston Narkissos-nimiseen nuorukaiseen, joka ihastuu omaan kuvaansa niin, että lopulta kuihtuu ja kuolee sen äärelle. Tämän vuoksi narsissia on pidetty itserakkauden symbolina.

Narsissin kristillinen symboliikka määräytyy kuitenkin sen kukkimisajan mukaan. Kristityille narsissi ilmaisee ylösnousemusta ja toivoa. Kirkkotaiteessa narsissin kuvilla on kerrottu myös esimerkiksi paratiisista ja enkelin ilmestymisestä Neitsyt Marialle.

Tulppaanikausi päättyy Suomessa pääsiäiseen. Perinteisesti punainen tulppaani on kertonut intohimoisesta rakkaudesta ja keltainen tulppaani epätoivoisesta rakkaudesta.

— Kristinuskossa tulppaanin muodon on ajateltu olevan vertauskuva Kristuksen kärsimyksen maljasta, Minna Aho kertoo.

Pyhä kolminaisuus pienessä orvokissa

Krookukset esiintyvät monessa Kreikan mytologian tarussa ja niiden on ajateltu kertovan muun muassa intohimosta. Kristillisessä kulttuurissa krookus on kärsivällisyyden ja nöyryyden sekä rakkauden vertauskuva.

Välimereltä kotoisin olevaa valkoista madonnanliljaa on pidetty alkuperäisenä pääsiäiskukkana. Varsinkin Pohjois-Amerikassa sen on kuitenkin korvannut valkolilja, joka on ulkonäöltään samanlainen.

Valkoinen lilja kuvaa siveyttä, puhtautta ja hurskautta, ja sitä on käytetty muun muassa pyhimysten symbolina. Liljoilla on viitattu esimerkiksi neitsyt Mariaan ja hänen äitiinsä Annaan. Myös esikkoa on pidetty viattomuutta ja nuoruutta heijastelevana neitsyt Marian vertauskuvana mutta myös elämän sanansaattajana.

Minna Ahon suosikki kaikista pääsiäiskukista on kuitenkin pieni, mutta voimakkaasti tuoksuva helmihyasintti.

— Hyasintteja on perinteisesti pidetty joulukukkina, mutta puutarhoissa ne kukkivat keväisin, Aho kertoo.

Kristinuskossa hyasintti on hengellisen harkitsevuuden, vaatimattomuuden, mielenrauhan ja taivaan ikävän vertauskuva.

Vain vähän vettä

Tänä keväänä Keravalta seurakuntapuutarhurin työstä Vantaalle hautaustoimen päälliköksi siirtyneelle Minna Aholle pääsiäinen merkitsee ennen kaikkea rauhoittumista ja taitekohtaa, jolloin talvi vaihtuu kevääksi. Torniosta alun perin kotoisin olevana hän on yleensä viettänyt pääsiäisen pohjoisen hangilla hiihdelleen, mutta tänä vuonna hän aikoo poikkeuksellisesti pysytellä etelässä.

— Enköhän minä muutaman pääsiäiskukan laita porraspieleen ja sisällekin, hän suunnittelee.

Kotiaan pääsiäiskukilla koristaville puutarhuri antaa ohjeeksi, että leikkokukkina sipulikasvit pärjäävät vähällä vedellä ja yöksi ne kannattaa viedä viileään.

— Sama pätee niihin kukkiin, jotka ovat ruukussa ja joissa on sipuli mukana. Vain vähän vettä riittää, Aho muistuttaa.

Lähteet

  • Shane Connolly: Kukkien kieli. Arkki 2009.
  • Pentti Lempiäinen: Kuvien kieli. Vertauskuvat uskossa ja elämässä. WSOY 2002.
  • Pentti Lempiäinen: Sano se kukkasin. Kasvit
    vertauskuvina. WSOY 1992.


Kasvien symboliikkaa

Narsissi — ylösnousemus ja toivo

Tulppaani — Kristuksen kärsimyksen malja

Krookus — kärsivällisyys ja nöyryys

Madonnanlilja ja valkolilja — neitsyt Maria, puhtaus

Esikko — nuoruus ja viattomuus

Hyasintti — taivasikävä

Pajunkissat — kuoleman voittaminen

Koivunsilmut — uusi elämä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.