null Päätöksentekoa arvioi yllättävä raati

Päätöksiä livenä. Iida Rotko, Olli-Pekka Paasivirta, Emma Holsti, Iida Tarkamo, Riina Halme ja Netta Mäkinen seurasivat kirkkopäättäjien toimintaa. Seurakuntavaaleissa valittavat kirkkovaltuutetut kokoustavat neljä kertaa vuodessa.

Päätöksiä livenä. Iida Rotko, Olli-Pekka Paasivirta, Emma Holsti, Iida Tarkamo, Riina Halme ja Netta Mäkinen seurasivat kirkkopäättäjien toimintaa. Seurakuntavaaleissa valittavat kirkkovaltuutetut kokoustavat neljä kertaa vuodessa.

Päätöksentekoa arvioi yllättävä raati

Kuusi äänestysikäistä espoolais­nuorta seurasi yhteisen kirkkovaltuuston kokousta.

Esse pyysi nuoria ruotimaan seurakunnallista päätöksentekoa. Haasteeseen tarttuivat Espoon tuomiokirkkoseurakuntaan kuuluvat Iida Rotko (18), Olli-Pekka Paasivirta (18), Emma Holsti (17), Iida Tarkamo (19), Netta Mäkinen (19) ja Riina Halme (19).
Nuoret seurasivat viime viikon keskiviikkona yhteisen kirkkovaltuuston kokousta, joka pidettiin Espoon keskuksessa sijaitsevassa valtuustotalossa. Lehterit ammottivat muutoin tyhjyyttään, vaikka kyseessä on avoin tilaisuus.

Lehterillä istui ensikertalaisia, mutta nuoret eivät ole päätöksenteon noviiseja. He ovat istuneet esimerkiksi partion paikallissiiven hallituksessa, Espoon nuorisovaltuustossa, isosten kokouksissa sekä Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisoparlamentissa ja seuraamassa eduskunnan täysistuntoa.

Mitä kokouksesta jäi päällimmäisenä mieleen?
Iida Rotko: Keskustelu Essestä, ja se, miten erilaisia reaktioita yksittäinen lehtijuttu voi ihmisissä herättää.
Netta Mäkinen: Kokous oli todella virallinen ja puheenvuorojen määrään nähden äänestys suoritettiin nopeasti. Yllättävän moni keskittyi esityksien ja puheenvuorojen sijaan Facebookiin tai Iltalehteen.
Mikä ajatuksia kokous herätti?
Iida Tarkamo: Aluksi kun käytiin läpi budjettia, vaikutti kokouksen asialista epäselvältä. Mutta kun siirryttiin käsittelemään esimerkiksi Essen tulevaisuutta, asiat selkiytyivät. Valtuustossa on vähän nuoria, mikä on sääli. Nuortenkin näkökulmaa tarvittaisiin päättämisessä.
Riina Halme: Olin ajatellut, että kokoustaminen ei olisi niin järjestelmällistä ja demokraattista. Se oli myös jollain lailla outoa, että kokouksen alussa oli jonkin sortin hartaus ja laulettiin virsi.
Mikä asia kiinnosti eniten?
Olli-Pekka Paasivirta: Talousasiat.
Netta Mäkinen: Minua jäi mietityttämään kirkon omaisuus ja sen myyminen. Etenkin se ihmetytti, että seurakuntayhtymällä voi olla osakkeita ja sijoituksia.
Emma Holsti: Se, että niin moni kokoustajista on myös kaupunginvaltuutettuja.
Avarsiko kokous käsitystä kirkollisesta päätöksen­teosta?
Iida Rotko: Avarsi. Oli kiinnostavaa nähdä, miten päätökset oikeasti tehdään.
Netta Mäkinen: Kyllä. Itse en edes tiennyt, että kokouksiin saa osallistua tai että käsiteltävät asiat on jostain nähtävissä.
Mikä kysymys jäi erityisesti kummittelemaan?
Olli-Pekka Paasivirta: Seurakuntayhtymän rahatilanne.
Emma Holsti: Miten tämä kokous oli niin paljon hiljaisempi kuin kaupunginvaltuuston kokous?
Suosittelisitteko kokoukseen menoa kaverille?
Iida Rotko: Ehdottomasti, jos kirkollinen päätöksenteko kiinnostaa.
Riina Halme: En ehkä suosittelisi kokoukseen menoa, mutta suosittelisin olemaan perillä seurakuntiemme päätöksenteosta ja omista vaikuttamismahdollisuuksista.
Netta Mäkinen: Kokous ei ollut kevyttä kamaa ja nostan hattua päättäjille, jotka jaksavat osallistua ja valmistelevat kokousta omalla ajallaan.
Miten kehittäisit kirkkovaltuuston kokousta?
Olli-Pekka Paasivirta: Kaikkien ei tarvitse toistaa samoja pointteja puhujapöntössä.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.