null Paavali soikoon! tarjoaa lauluja ja tarinoita

Rento meininki. Sanna-Maarit Hakkaraisen luotsaama Paavali soikoon! -tapahtuma tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille.

Rento meininki. Sanna-Maarit Hakkaraisen luotsaama Paavali soikoon! -tapahtuma tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille.

Paavali soikoon! tarjoaa lauluja ja tarinoita

Paavalinkirkossa voi Taiteiden yönä kuunnella tasokkaita kuoroesityksiä, kiivetä kirkon torniin, saada tietoa Vallilan historiasta ja maistella etiopialaista ruokaa.

Paavali soikoon! -tapahtuma valtaa Vallilassa sijaitsevan Paavalinkirkon Taiteiden yönä nyt kahdeksannen kerran. Tapahtuman tuottajana toimiva Paavalin seurakunnan kanttori Sanna-Maarit Hakkarainen on saanut tällä kertaa mukaan kymmenen kuoroa ja lauluyhtyettä sekä kaksi soitinyhtyettä.

– Sana rennosta ilmapiiristä on kiirinyt, ja konserttiin on helppo löytää korkeatasoisia esiintyjiä. En pyydä heiltä etukäteen tarkkaa ohjelmaa, vaan he esittelevät itse itsensä ja laulunsa, Hakkarainen selvittää.

Koko illan kestävässä konsertissa kuullaan musiikkia laidasta laitaan. Erilaiset musiikkiryhmät esiintyvät lyhyissä pätkissä, 20 minuuttia kerrallaan. Kyseessä on kävelykonsertti eli kuulijat voivat liikkua sen aikana vapaasti sisällä ja ulkona.

Paavalinkirkko tunnetaan konserttipaikkana, jossa on loistava akustiikkaa.

– Kirkossa tehtiin remontti yli kymmenen vuotta sitten, jolloin akustiikka parani huomattavasti. Meillä on myös kahdet erinomaiset urut.

Kirkossa on jo usean vuoden ajan järjestetty marraskuussa Organo Novo -urkufestivaalit ja joulukuussa joulukonsertteja. Uusimpana on tammikuussa järjestettävä renessanssimusiikin tapahtuma Aurore.
 

Kirkon torniin kipuaminen on ollut niin suosittua, että jonoa on ollut tielle asti."


Tapahtumassa on konsertin lisäksi paljon muutakin ohjelmaa. Tärkeimpiin vetonauloihin kuuluu kiipeäminen Paavalinkirkon torniin. Se on ollut ohjelmassa vuodesta 2011, jolloin kirkko täytti 80 vuotta.

Sanna-Maarit Hakkaraisen mukaan torniin kipuaminen on ollut niin suosittua, että jonoa on ollut tielle asti.

– Tänä vuonna opastetuille kierroksille jaetaan lippuja, joista näkee, mihin aikaan kukin pääsee mukaan opastukseen. Näin ihmisten ei tarvitse odotella pitkään jonossa.

Kirkon tornia esittelee tänä vuonna kirkkoherra Jorma Parviainen, joka on ottanut tarkkaan selvää Vallilan alueen historiasta.

– Parviainen on kysellyt ympäristön historiasta vanhoilta asukkailta, esimerkiksi kirkon rakennustöissä olleilta. Hänellä on valtava määrä tarinoita. Esimerkiksi 1930-luvulla kirkon viereisessä talossa oli asunut poliisi, joka oli kiikaroinut talon ylimmästä kerroksesta Vanhankaupunginlahdella liikkuneita viinan salakuljettajia, Hakkarainen kertoo.

Parviainen on myös kirjoittanut Stadin helmi -nimisen kirjasen Paavalinkirkon synnystä, arkkitehtuurista ja elämästä. Parviainen kirjoittaa Stadin helmessä, että arkkitehti Bertel Liljeqvistin suunnitteleman kirkon erikoispiirteenä on korkealle nouseva kellotorni, joka on sijoitettu kirkkosalin sivuseinälle alttaripäätyyn. Italialaistyylisellä campanile-tornilla on pituutta 52 metriä.

Kirkontornin jyrkkiin portaisiin ei ole asiaa huonojalkaisilla, mutta kirkko ja sen piha ovat esteettömiä. Pihamaalla on lapsiperheille tarkoitettua ohjelmaa, kuten Angry birds -pallojen ammuntaa ritsoilla, kasvomaalausta ja aarteenetsintää. Ulkona on tarjolla myös kahvia, makkaranpaistoa ja etiopialaista ruokaa. Vapaaehtoinen maksu menee Kirkon Ulkomaanavun työn tukemiseen.

Kirkon aulassa voi lisäksi tutustua nuorten Luomiskertomus-nimiseen valokuvanäyttelyyn.

Jaa tämä artikkeli: