null Paavi Johanna: Kiitos rekisteröity parisuhde 2002-2017

Puheenvuorot

Paavi Johanna: Kiitos rekisteröity parisuhde 2002-2017

Odotin kiihkeästi, että pääsisin eroon rumasta rekisteröity parisuhde -termistä. Mutta kun sitten pääsin, huomasin olevani sille kiitollinen.

Suunnittelin kirjoittavani tällä viikolla kolumnin siitä, kuinka ihanaa on päästä eroon rekisteröidystä parisuhteesta. Se on ollut minulle merkittävä motivaatio haluta avioliittoon. Siirtyminen rekkarista avioliittoon ei nimittäin vaikuta meidän perheeseemme käytännön tasolla mitenkään, sillä emme halua vaihtaa sukunimiä emmekä adoptoida perheen ulkopuolelta. Mutta ai että odotin sitä, että pääsisin eroon tästä kaameasta ihmisiä erottelevasta ja rumasti nimetystä siviilisäädystä.

Kulman takana olikin yllätys. Välittömästi, kun odotus täyttyi ja avioliittopaperi oli lähetetty, mieleni täytti outo liikutus. Huomasin ajattelevani rekisteröityä parisuhdetta lähes haikealla kiitollisuudella. Vaikka se terminä huokuukin peiteltyä torjuntaa ja hampaita kiristelevää kompromissia, se on sisimmältään hyvä ja kaunis. Sain siltä paljon.

Ja todellakin, kiitos rekisteröidyn parisuhteen, mikään elämässäni ei muutu uuden avioliittolain koittaessa.

Kiitos rekisteröidyn parisuhteen, pystyin virallistamaan suhteeni puolisoni kanssa ja olemaan hänen lähiomaisensa aikana, jolloin poliittinen tahto ei vielä taipunut sallimaan meille avioliittoa.

Kiitos rekisteröidyn parisuhteen, pystyin tulemaan lapseni juridiseksi vanhemmaksi varsin pian hänen syntymänsä jälkeen.

Ja todellakin, kiitos rekisteröidyn parisuhteen, mikään elämässäni ei muutu uuden avioliittolain koittaessa. Perheeni oli jo lain suojassa, ja nyt saamme vielä päälle sen ilon, että olemme tasavertaisia kaikkien muiden avioparien kanssa myös symbolisesti. Voin esimerkiksi kirjoittaa ”kaikkien muiden avioparien kanssa”.

Kolme vuotta sitten pidin häissämme puheen, jossa ounastelin, että voimme tulevaisuudessa muistella nostalgisesti aikaa, jolloin olimme rekisteröidyssä parisuhteessa. Ja kappas, visioimani tilanne toteutuikin jo. Liittomme kolmea ensimmäistä vuotta tulee varmasti muisteltua myöhemminkin, sillä onhan se nyt aika jännää, että omaan elämään osui tämä historiallinen kuriositeetti; parisuhdemuoto, jonka on voinut solmia vain viidentoista vuoden ajan.

Ei myöskään pidä unohtaa, että kaikki parisuhteensa rekisteröineet parit eivät halua avioliittoon. Monille avioliittoon liittyy paljon painavia merkityksiä, joita ei halua itseensä liittää. Onneksi kukaan ei heitä sinne pakota, vaan rekisteröity parisuhde saa vielä joitakin vuosikymmeniä jatkaa olemassaoloaan turvaamassa ihmisten liittoja yhteiskunnassa. Tuo marginaalissa elävä, vähän ruma mutta kuitenkin kiltti rakkaudenturvaaja. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paavi Johanna: Minulla ja vaimollani oli todellakin kirkkohäät

Puheenvuorot

Samaa sukupuolta olevat parit ovat joutuneet luovimaan termiviidakossa. Luovuutta käyttämällä saimme kuitenkin kirkkohäät.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.