null Paha vaanii veisukirjassa

Pidä mieli kirkkaana ja paita puhtaana, laulavat Poutahaukat.

Pidä mieli kirkkaana ja paita puhtaana, laulavat Poutahaukat.

Paha vaanii veisukirjassa

Tuu mun vaimoksein, Lapsuuden usko, Sateenkaariunet. Nämä laulut odottaa löytävänsä Nuoren seurakunnan veisukirjan tuoreimmasta versiosta, mutta kirjan 12. laulu yllättää. Se on Paha vaanii. Kappale on Marko Haavisto & Poutahaukat -yhtyeen hitti, joka tunnetaan myös elokuvasta Mies vailla menneisyyttä.

Kappaleessa paholainen vaanii joka kulman takana, olutlasin pohjalla ja vieraan tytön huulilla. Kertosäkeessä pyydetään Jumalaa apuun: ”Luoja, auta, pidä kurissa, kaidalla tiellä poissa kiusauksista. / Luoja auta, vaikka tukista. Pidä mieli kirkkaana ja paita puhtaana.”

Nuoren seurakunnan veisukirjan toimittaneen Make Perttilän mukaan Paha vaanii -kappale pääsi veisukirjaan ennen kaikkea siksi, että se on niin hyvä laulu ja vieläpä aiheesta, josta harva gospelkappale puhuu.

— Siinä on hyvä teksti ja siinä sanoitetaan hienosti Isä meidän -rukouksessakin oleva ajatus: äläkä saata meitä kiusaukseen, Perttilä kertoo.

Perttilä ei pidä kummallisena sitä, että rautalankaiskelmä on päätynyt gospelklassikoiden sekaan.

— En oikein osaa tehdä eroa hengellisen ja muun musiikin välillä. Lähinnä pitää miettiä sitä, että monien muitten laulujen sanat ja nuotit löytyvät kyllä vaikkapa toivelaulukirjoista, joten veisukirjan resursseja ei kannata käyttää siihen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.