null Pahinta on petetyksi tuleminen

Pahinta on petetyksi tuleminen

Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan pitkäaikainen haave on saada asianmukaiset toimi- ja seurakuntatilat yli 500 vuotta vanhan kantaseurakuntansa pääkirkon, Pyhän Laurin kirkon, läheisyyteen kirkonkylään.

Johtaja Juha Tuohimäki (VL 10.3.) esittää, että kaksikielisyys on rikkaus ja vahvuus. Tämä mielipide kuulostaa samalta kuin puolueiden puheet ennen vaaleja. Tarvitaan myös päätöksiä uskottavien mielipiteiden tueksi.

On suorastaan loukkaavaa, kun johtaja Tuohimäki puolustautuu suuremmilla määrärahoilla ruotsinkielisen seurakunnan jäsentä kohden kuin muissa seurakunnissa. Maassamme on paljon pieniä seurakuntia. Lapsikin ymmärtää, että näin laskien pienessä seurakunnassa menot jäsentä kohden ovat suuremmat.

Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan matkakulut koko Vantaan laajalla alueella nostavat tietenkin menoja jäsentä kohden. Vantaan ruotsinkielisellä seurakunnalla on kirkolliset toimitukset hoidettavanaan, kuten myös musiikki-, lapsi-, nuoriso-, diakonia- ja lähetystyönsä. Lisäksi kielellinen aspekti vaatii omaa tiedottamista, jopa käännöstyötä, ja ruotsinkieliset erityisryhmät, joita yhteinen seurakuntatyö ei hoida, jäävät ruotsinkielisen seurakunnan harteille. Aivan minimaalinen henkilöstöhän tämän kaiken hoitaa, mutta silti henkilöstökulut ovat suurin menoerä.

Mielestäni on myös erittäin loukkaavaa puhua sulle-mulle-periaatteesta, etenkin kun tämä periaate tuntuu päättyvän siinä vaiheessa, kun kaikki kuusi suomenkielistä seurakuntaa ovat saaneet asianmukaiset toimitilansa ja uudet kirkkonsa. Pitää myös osata erottaa toisistaan toimintakulut ja toimintaedellytykset.

Heikot toimintaedellytykset asianmukaisten toimitilojen puuttuessa vaikuttavat ruotsinkielisen seurakunnan työntekijöiden työhyvinvointiin ja tekevät koko seurakunnan toiminnan suunnittelun vaikeaksi.

Pahinta tässä kaikessa on kuitenkin petetyksi tuleminen ja sen tosiasian esiin tuleminen, mitä liki 20 vuoden ajan on pelätty. Seurakuntayhtymän yhteiset päätöselimet nimittäin koplasivat vuonna 2008 päätöksen Larsgårdenin rakentamisesta Tikkurilan kirkon kustannusarvioon. Johtaja Tuohimäki paljastaa kuitenkin pelättävissä olleen ajatuksen, että työntekijät ollaan siirtämässä Betanian toimistorakennukseen käytävien perukoille ja ilmeisesti heidät unohdetaan sinne ikuisiksi ajoiksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.