null Päihdeongelmasta voi toipua

Kuva: Sini Pennanen

Kuva: Sini Pennanen

Ajankohtaista

Päihdeongelmasta voi toipua

Kokemusasiantuntija tietää, miltä tuntuu, kun viina vie ja ihminen vikisee.

Päihdetyön kokemusasiantuntija Vantaan Korson terveysasemalla -pilottihanke toteutettiin vuosina 2012–14. Sen toteutti Mielen avain -hanke yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Siinä haluttiin selvittää, kuinka päihdesairaudesta toipunut voi auttaa päihdeongelmasta kärsiviä terveysasemilla.

Hankkeesta saatiin hyviä kokemuksia ja siitä seurasi jatkoa vuodeksi 2015. Vantaan kaupunki palkkasi kokemusasiantuntija Hannu Ylösen töihin Korson lisäksi Hakunilan ja Martinlaakson terveysasemille. Hän ottaa niissä asiakkaita vastaan vuoroviikoin. Työhön kuuluu luottamuksellinen keskustelu asiakkaiden kanssa, vertaistuki ja tarvittaessa erilaisiin palveluihin ohjaaminen. Asiakas käy vastaanotolla keskimäärin kolme kertaa.

 

Kokemusasiantuntija tarjoaa päihdeongelmista kärsiville toipumisuskoa omalla esimerkillään.

 

– Asiakkaat kysyvät usein, mitä kokemusasiantuntija tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, että minulla on omakohtainen kokemus päihderiippuvuuteen sairastumisesta, päihdehoidoista ja toipumisesta, Ylönen kertoo.

Kokemusasiantuntija tarjoaa päihdeongelmista kärsiville toipumisuskoa omalla esimerkillään. Ylönen on toipunut alkoholiriippuvuudesta, masennuksesta ja alkoholipsykoosista. Hänet on myös koulutettu päihdepalvelujen suunnittelu-, kehittämis- ja arviointitehtäviin.

Tähän asti ajanvaraus on tehty puhelimitse, mutta 21.8. lähtien vantaalaiset voivat varata ajan kokemusasiantuntijan vastaanotolle myös netissä osoitteessa www.vantaa.fi/eterveyspalvelut. Puhelinajanvaraus on käytössä edelleen maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin kello 12–13 numerossa 050 318 1649. Terveysasemalla asioidessaan päihdeongelmista kärsivä voi kysyä omalta lääkäriltä tai hoitajalta kokemusasiantuntijan vastaanotosta.

 

Päihteettömän elämän ylläpitämisessä vertaistuki on ollut tärkeintä

 

Hannu Ylösellä on takanaan kohta seitsemän raitista vuotta. Omin voimin alkoholin jättäminen ei olisi onnistunut.

– Olen tosi kiitollinen aikoinaan A-klinikalta, päihdehoitolaitoksista ja terveysasemilta saamastani lääkärien ja hoitajien ammattiavusta, mutta päihteettömän elämän ylläpitämisessä vertaistuki on ollut tärkeintä. Vertaistukea saa esimerkiksi osallistumalla A-killan toimintaan ja käymällä AA-ryhmissä.

Keskusteluavun lisäksi Ylönen on kokemusasiantuntijan työssään auttanut asiakkaitaan "kädestä pitäen". Kun asiakas on halunnut tutustua AA-ryhmän tai A-killan toimintaan, Ylönen on saattanut hänet ovesta sisään.

– Muistan edelleen syksyn 1988, kun kaksi kaveria tuli hakemaan minut kotoa AA-ryhmään maatessani sängyssä krapulaisena tosi huonossa kunnossa. Olen vieläkin heille tosi kiitollinen, että tulivat. Toisen ihmisen kanssa oli helpompi mennä.

Ylönen sai päihdesairauteensa paljon apua toisilta ihmisiltä. Nyt hän haluaa auttaa muita.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Elokuvan kautta apua kodin päihdeongelmien käsittelyyn

Hyvä elämä

Varjoton mieli -elokuvan toivotaan auttavan nuoria, joiden kotona on mielenterveys- ja päihdeongelmia.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.