null Päivähoitosysteemi ei toimi

Päivähoitosysteemi ei toimi

Ylisuuret ryhmät sekä stressaantuneet ja väsyneet hoitajat ovat päiväkodin arkea. Nykyisessä päivähoitosysteemissä tarvitaan muutoksia, jotta se voi tarjota lapsille parasta mahdollista hoitoa silloin, kun siihen on tarve. Miksei asiaan puututa, kun ongelmat ovat niin selvästi nähtävillä?

Suomessa on hieno päivähoitojärjestelmä, jonka tulisi mahdollistaa lasten hyvä ja ammattitaitoinen hoito. Päivähoidossa työskentelee upea henkilökunta, joka haluaisi lasten parasta siinä missä vanhemmatkin. Mutta miksi yhteinen päämäärä, lasten paras, ei toteudu?

Resursseja tulisi saada lisää, koska nykyisellään ne ovat olemattomat. Hoitohenkilökunnan palkkauksen tulisi olla kohdallaan, jotta ammattitaitoisia hoitajia saataisiin lisää ja he tuntisivat saavansa ansaitun arvostuksen työstään. Ryhmäkoot ja hoitajapula tulisi korjata välittömästi, sillä jo näinkin yksinkertaisella asialla on suuri vaikutus lasten ja heitä hoitavien hyvinvoinnille.

Päivähoidon henkilökunnan näkemykset tulisi tuoda esille niin mediassa kuin muuallakin, koska kuka muu voisi olla parempi asiantuntija? Kuinka usein hoitajien näkökulmaa kuullaan? Yleensä haastatellaan vanhempia, jotka eivät vietä päiväkodissa päiviään, eivätkä näin ollen voi saada realistista kuvaa siitä, millaista päiväkodin arki todellisuudessa on. Lasten näkökulman pohtiminen on jo haasteellisempaa, sillä lapset eivät aina pysty kertomaan, mikä heille on parasta. Tässäkin auttaisi se, että lapsiin erikoistuneet ammattilaiset ja asiantuntijat kertoisivat kuuluvasti ja näkyvästi, mikä heidän mielestään on lapsille parasta.

Mikäli toimimattoman päivähoitojärjestelmän ongelmiin ei puututa ajoissa, joudutaan tulevaisuudessa korjaamaan satoa, joka tulee yhteiskunnalle vielä kalliimmaksi kuin muutosten tekeminen tässä vaiheessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.