null Pala kurkussa

Heikki Sarmanto  sävelsi sielunmessun.

Heikki Sarmanto sävelsi sielunmessun.

Pala kurkussa

Kirkko soikoon -festivaalilla Helsingin kirkoissa soivat tänä vuonna sielunmessut eli requiemit. Alun perin requiem on ollut kaavaltaan roomalaiskatolisen kirkon messu, mutta taisi sillä saada myös helpotusta kiirastulessa kärsivälle.

Kuuluisia requiemeja ovat säveltäneet muun muassa W. A. Mozart, Gabriel Fauré, Giuseppe Verdi ja Benjamin Britten. Eivätkä sielunmessujen säveltämiset ole jääneet vain historiaan, sillä nykyäänkin osataan.

Kirkko soikoon -festivaalilla kuullaan Andrew Lloyd Webberin ja Heikki Sarmannon säveltämät sielunmessut. Odotettavissa lienee hyvinkin erilaiset elämykset, sillä ensiksi mainittu on kunnostautunut musikaalien saralla ja toinen on tunnettu jazzherra. Webberin Requiem kuullaan Johanneksen kirkossa 10.3. kello 19 ja Sarmannon Talvisota-requiem Temppeliaukion kirkossa 13.3. kello 20.

Sielunmessujen kavalkadin aloittaa Kallion kirkossa 9.3. kello 19 Heinrich Ignaz Franz Biberin vuonna 1687 säveltämä Requiem, jossa päästään barokkimusiikin tunnelmaan.

Requiemit voivat olla järisyttäviä elämyksiä. Kuulijalle on tullut penkissä istuessa pala kurkkuun, kun kuoro on laulanut vaikkapa Dies iraen: "Vihan päivä kauhistava! Vuosisata hajoaa tomuksi. Todistakoot David ja Sibylla, kuinka suunnaton pelko on saapuva, kun Tuomari tulee — kuinka hirveä hajaannus!"

Mitä muuta kuin sielunmessuja, kurkkaapa www.kirkkosoikoon.fi.

Kirkko soikoon -festivaali 6.–14.3. Helsingin kirkoissa. Requiem-liput 12–22 euroa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.