null Palkkana ilo

Rakkaudella tehtyä ruokaa. Myllypuron kirkon keskiviikkoruokailun vapaaehtoiskoordinaattori Sinikka Backman kiidättää lanttu- ja porkkanalaatikkoja uunista pöytään. Kuva: Esko Jämsä

Rakkaudella tehtyä ruokaa. Myllypuron kirkon keskiviikkoruokailun vapaaehtoiskoordinaattori Sinikka Backman kiidättää lanttu- ja porkkanalaatikkoja uunista pöytään. Kuva: Esko Jämsä

Palkkana ilo

Myllypuron vapaaehtoiset ruokkivat nälkäisiä ja majoittavat kodittomia.

Myllypuron kirkolla pantiin viime keskiviikkona pöydät koreiksi. Jouluruokaa tarjottiin kahdessa sadan hengen kattauksessa, joihin sai ostaa lipun etukäteen yhdellä eurolla. Tarjolla oli salaattia, rosollia, sillisalaattia, lohimunia, porkkana- ja lanttulaatikkoa, kinkkua, perunoita, karjalanpaistia ja jälkiruoaksi luumurahkaa ja kahvit.

Kirkon säännölliseen viikko-ohjelmaan kuuluva keskiviikkoruokailu on Herttoniemen seurakunnan vapaaehtoistyön voimannäyttö. Viime viikolla kirkon keittiössä hääri kymmenkunta vapaaehtoista. Ensimmäiset saapuivat paikalle jo aamukuudelta ja viimeiset pesivät lattioita, kun ilta jo hämärsi.

Yksi vakituisista aktivisteista on Sinikka Backman, joka toimii myös keskiviikkoruokailun vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina.

– Täällä on mukava tunnelma ja seurakunta selvästi arvostaa meitä, Backman toteaa. Hän on paiskinut vapaaehtoistöitä jo 13 vuotta eikä tunnu saavan niistä tarpeekseen. Kun jää aikaa, hän askartelee persoonallisia taidepostikortteja, joita myydään kirkossa – diakoniatyön hyväksi.

Herttoniemen seurakunnassa tehdään paljon muutakin vapaaehtoisten voimin. Yksi säännöllinen tapahtuma on kodittomien yö, jolloin asunnottomat voivat yöpyä kirkolla ja tarjolla on ruokaa sekä saunomismahdollisuus.

– Kodittomien yö järjestettiin muutama vuosi sitten yksittäisenä tapahtumana, mutta vapaaehtoiset kokivat voimakkaasti, että sitä on jatkettava. Heidän aloitteestaan yötapahtuma on sen jälkeen järjestetty kerran kuussa, kertoo johtava diakoni Karolina Puuska

 

Suurin ponnistus on elintarvikkeiden jakelu Liikuntamyllyssä. Kyseessä on yksi pääkaupunkiseudun mittavimmista ruokajakeluista, jossa asioi viikoittain noin 3 000 henkeä. Jakelu toteutetaan yhteistyössä Helsingin seurakuntayhtymän ja kaupungin sosiaaliviraston kanssa, mutta päävastuun kantaa Herttoniemen seurakunta. Toiminta pyörii pääasiassa työllistettyjen ja vapaaehtoisten voimin. Kaiken kaikkiaan aktiivisia vapaaehtoisia on noin sata.

– Vapaaehtoiset hoitavat tehtävänsä aivan erinomaisesti. Me työntekijät olemme lähinnä taustajoukoissa. Se on huikea osoitus ihmisten osoittamasta ja kokemasta lähimmäisenrakkaudesta! Karolina Puuska iloitsee.

– Tässä toteutuu yhteinen seurakunnallinen vastuu toinen toisistamme. Meillä on tilaa luovuudelle ja seurakuntalaisilta tuleville aloitteille. Se on entistä tärkeämpää tulevaisuudessa, kun seurakunnan varat vähenevät, mutta avun tarve kasvaa, Puuska arvioi.

Vapaaehtoisten joukko pysyy vahvana, kun ihmiset tutustuvat toisiinsa ja kutsuvat omia tuttujaan mukaan. Parhaita rekrytoitavia ovat vasta eläkkeelle päässeet pirteät ihmiset.

– Ainahan minulla on haku päällä. Kun tapaan sopivan henkilön, houkuttelen häntä mukaan, Puuska toteaa.

 

Vuoden vaihteessa Herttoniemen ja Kulosaaren seurakunnat yhdistyvät ja muodostavat uuden yhteisen seurakunnan. Vauras Kulosaari ja sosiaalisten haasteiden kanssa kamppaileva Myllypuro kohtaavat toisensa.

– Katsotaan, mitä annettavaa meillä on toisillemme. Lähdemme kaikessa rauhassa tutustumaan ja solmimaan kontakteja, Karolina Puuska kertoo.

Jouluruokailussa lautaset täyttyivät kukkuroilleen ja ruoka maistui.

– Monissa muissa seurakunnissa tarjotaan vain keittoa, mutta täällä on kunnon ruoat, kehui Pirkko Nevgi.

Vapaaehtoisessa diakoniatyössä autetuksi tulevat sekä autettavat että auttajat. Sinikka Backman kertoo, että hänellä on elämässään ollut paljon menetyksiä ja surua.

– Joka aamu on mukava lähteä tekemään jotain toisten hyväksi. Sen ilon varassa minä jaksan huomiseen, hän toteaa.

Salla Korpela

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Erityisdiakonia vuokraa asuntoja kodittomille – "Kiitollisuus on päällimmäinen tunne, kun herään aamuisin"

Ajankohtaista

Kodittomien yötä vietetään 17.10. Myllypuron kirkolla.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.