Naimisiin! Espoolaiset Jyrki ja Minna Maarit Pere avioituivat pienten häiden päivänä 12.12. 2012 Perkkaan kappelissa. Pienten häiden päivän järjesti Espoon seurakunnat.
Palvelua elämän taitekohdissa
Pian vuoden ajan toiminut Espoon seurakuntien palvelukeskus vastaa noin sataan puheluun päivässä.
Espoon seurakuntien kirkkoherranvirastot lakkautettiin viime vuodenvaihteessa ja palvelut keskitettiin palvelukeskukseen Espoon keskukseen.
Tammikuusta lähtien seurakuntalaiset ovat varanneet ajat kasteeseen, vihkimiseen, avioliiton siunaamiseen ja hautaan siunaamiseen palvelukeskuksesta. Lisäksi sieltä pyydetään virkatodistukset, sukuselvitykset ja avioliiton esteiden tutkinnat. Sukututkijoitakin palvellaan.
”Keväällä ihmiset soittivat jonkin verran seurakuntiin, mutta nyt tänne osataan ottaa jo hyvin yhteyttä”, varaustiimin toimistoesimies Susanne Nyholm sanoo.
Palvelukeskuksen alaisuudessa toimii myös hautatoimisto, jonka kanssa omaiset sopivat muun muassa hautapaikkojen luovutuksesta ja hautojen hoidosta.
Suurin osa yhteydenotoista tulee puhelimitse tai sähköpostilla, mutta palvelua saa kasvokkainkin. Avioliiton esteiden tutkintapyynnöt tuovat pariskuntia Kirkkokatu 1:ssa sijaitsevaan virastoon. Tutkintapyynnön voi jättää postitse, mutta silloin tarvitaan kahden todistajan allekirjoitukset.
Helsinkiläinen Pia Vuorio tuli käymään virastossa, vaikka olisi voinut täyttää sukuselvityspyynnön isänsä perunkirjoitusta varten netissä.
”Tietokoneet eivät neuvo, jos tekee mokan. Paikan päällä vastauksen saa saman tien”, Vuorio toteaa.
Hän oli tyytyväinen palveluun, vaikka teki ensin hukkareissun Espoon tuomiokirkkoseurakuntaan. Sieltä kerrottiin kirkkoherranviraston palvelujen siirtyneen.
Vaihtelevat virastokäytännöt hämmensivät Vuoriota. Vuorio haki tietoja Helsingistäkin, jossa hänen isänsä oli myös asunut. Helsingin seurakunnilla on yhä kirkkoherranvirastot, mutta siellä selvitystä pitikin pyytää seurakuntayhtymän keskusrekisteristä.
”Samalla asialla on erilaiset nimet. Yhteiset nimet yksinkertaistaisivat elämää. Keskusrekisteri sentään kuulostaa siltä, että sieltä saa todistuksia”, Vuorio miettii.
Sukuselvitystä tekevä työntekijä kohtaa haasteita, jos osa tiedoista on kirjoitettu vanhahtavalla ruotsilla tai sukupolvien ketjussa tulee vastaan ottolapsia ja adoptioita.
Monikansallisten avioliittojen solmimisen yhteydessä on taas oltava tarkkana, että kaikki vaadittavat dokumentit ovat kunnossa.
”Taustojen tarkempi tutkiminen tuo suolaa työhön. Kahta samanlaista päivää ei ole”, rekisteritiimin toimistoesimies Outi Puhakka sanoo.
Rekisteröintejä hankaloittaa, jos väestötietojärjestelmään ei ole muistettu ilmoittaa ulkomailla solmittua avioliittoa, avioeroa, lapsen syntymää tai läheisen kuolemaa. Tiedot eivät siirry automaattisesti maasta toiseen.
Sukunimi päivittyy väestötietojärjestelmään kirkollista vihkimistä rekisteröitäessä, ja lapsen nimi rekisteröidään kasteen yhteydessä. ”Muut nimenvaihdokset on hoidettava maistraatissa”, toimistosihteeri Arja Mäkinen korostaa.
Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, isyyden tunnustaminen tehdään lastenvalvojalle, ei seurakuntien palvelupisteessä. Isyyden vahvistamiseen ei riitä se, että vanhemmat menevät naimisiin samassa tilaisuudessa, jossa lapsi kastetaan.
Jaa tämä artikkeli: