null Palveluoperaatio Saapas auttaa vuodenvaihdetta juhlivia nuoria

Saappaan vapaaehtoinen Ainomaija Lehtonen (vas.) ja erityisnuorisotyönohjaaja Sanna Parkkinen pukivat ylleen Saapas-liivit, jotka kertovat nuorille, että tälle aikuiselle voi tulla juttelemaan. Kuva on viime talvelta. Kuva: Esko Jämsä.

Saappaan vapaaehtoinen Ainomaija Lehtonen (vas.) ja erityisnuorisotyönohjaaja Sanna Parkkinen pukivat ylleen Saapas-liivit, jotka kertovat nuorille, että tälle aikuiselle voi tulla juttelemaan. Kuva on viime talvelta. Kuva: Esko Jämsä.

Ajankohtaista

Palveluoperaatio Saapas auttaa vuodenvaihdetta juhlivia nuoria

Saapas-työn konkarin Juha Kasarin mukaan nykynuoret juhlivat siistimmin kuin aiemmat sukupolvet. Juhlapäiviin liittyy kuitenkin isoja odotuksia ja sen vuoksi joskus myös suuria suruja.

Auttamis- ja palveluoperaatio Saapas jalkautuu Helsingin, Espoon ja Kauniaisten kaduille uudenvuodenaattona tapaamaan ja auttamaan nuoria. Saapaslaiset ovat työssä noin kello 19-02. Vantaan Saapas-ryhmä ei tällä hetkellä ole toiminnassa. 

Saapas-ryhmäläiset voivat jutella nuorten kanssa, antaa ensiapua, ohjata avun piiriin tai vaikka kuljettaa nuoren kotiin. Espoossa Saappaan tavoittaa numerosta 09 8050 5050 ja Helsingissä numerosta 050 551 4446. Numeroon voi soittaa nuoriin liittyvissä asioissa kuka tahansa.

Saapas-ryhmissä on mukana sekä nuorisotyön ammattilaisia että koulutettuja vapaaehtoisia. Espoossa ja Kauniaisissa on tällä kertaa työntekijöitä ja vapaaehtoisia sekä Espoon seurakunnista ja niiden Saapas-ryhmistä, Kauniaisten kaupungin nuorisotoimesta, Kauniaisten suomalaisesta seurakunnasta että Suomen Punaisesta Rististä. Helsingin keskustassa Saapas-ryhmän kanssa yhteistyötä tekee vuodenvaihteessa Aseman Lapset. 

Itä-Helsingin Saapas-ryhmässä toimivan Juha Kasarin mukaan heidän ryhmänsä aloittaa vuoronsa Itä-Helsingistä, mutta siirtyy tänä vuonna loppuillasta kohti keskustaa, jossa järjestetään Suomi 100 vuotta -juhlakonsertti sekä ilotulitus. Noin muuten Saapas liikkuu siellä missä nuoretkin juhlivat, esimerkiksi ostareiden lähellä ja koulujen pihoilla.

–  Vuodenvaihde eroaa tavallisesta viikonlopusta oikeastaan vain siten, että kun on juhlapäivä ja siihen liittyy paljon tunnelatausta, surutkin voivat olla suurempia.

Kun Saapas-työntekijä tapaa nuoria, vastaanotto on yleensä hyvä. 

– Yhdeksän kymmenestä nuoresta on myönteisiä, vain harvoin joku sanoo, että ei tässä apua tarvita, voitte mennä. Joskus tietysti myös tavataan nuoria, joista näkee heti, että nyt ei ole ihan puhtaat jauhot pussissa, he touhuavat jotakin kiellettyä ja siksi eivät ilahdu meistä, Kasari kuvailee.

 

 Yhdeksän kymmenestä nuoresta on myönteisiä, vain harvoin joku sanoo, että ei tässä apua tarvita, voitte mennä.

 

Nuorten uudenvuoden juhlinta on Kasarin mukaan enimmäkseen paljon siistimpää kuin ennen. Sellaisia nuoria, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan tai käyttävät vain vähän, on yhä enemmän. Toisaalta pieni joukko nuoria tuntuu käyttävän alkoholia varsin runsaasti.

– Olen tehnyt nuorisotyötä noin 30 vuotta ja muutos on ollut radikaali. Päihtyneitä nuoria toki näkee yhä, olipa sitten kesä ja koulujen päättäjäispäivä, vappu tai vaikka Taiteiden yö, mutta yleisvaikutelma on se, että nykyään nuoret käyttävät vähemmän alkoholia.

 

Mikä Saapas? 

• Saapas on yksi kirkon nuoriso- ja erityisnuorisotyön muoto. Se tekee niin sanottua etsivää nuorisotyötä eli tapaa niitä nuoria, jotka eivät vietä aikaa järjestetyn nuorisotoiminnan parissa.

• Saapas tekee katupartiointia ja työtä tapahtumissa ja festareilla. NettiSaapas toimii etsivän työn periaatteella somessa ja Suomi24.fi -sivustolla. Tänä vuonna toimintaa on kokeiltu myös YouTubessa. Nettikeskusteluita käydään julkisessa chatissa ja yksityisviesteillä. 

• Vuodenvaihteessa alueelliset ryhmät liikkuvat Kiuruvedellä, Kajaanissa, Jyväskylässä, Hattulassa, Helsingissä, Espoossa ja Kauniaisissa. Kotkan ryhmä päivystää NettiSaapas-toiminnan kautta Youtubessa ja Suomi24-keskustelupalstalla.

• Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, luottamukseen, avoimuuteen, jokamiehenoikeuksiin ja kansalaisvelvollisuuksiin. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.