null Pappi tukee yliopistoväkeä, jonka edessä on äkkipudotus

Leena Huovisen työmaana ovat keskustakampuksen papinpalvelut noin 35 000 opiskelijan ja lähes 8 000 työtekijän yliopistossa. Kaisa-kirjasto on yksi opiskelijoille tärkeistä kohtauspaikoista. Kuva: Esko Jämsä

Leena Huovisen työmaana ovat keskustakampuksen papinpalvelut noin 35 000 opiskelijan ja lähes 8 000 työtekijän yliopistossa. Kaisa-kirjasto on yksi opiskelijoille tärkeistä kohtauspaikoista. Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Pappi tukee yliopistoväkeä, jonka edessä on äkkipudotus

Oppilaitospappi Leena Huovinen kuuntelee yliopistolla sekä irtisanottavia että irtisanojia. Pelkästään ennalta sovittuja sielunhoitokeskusteluja on parisataa vuodessa.

Helsingin oppilaitospappien työhuoneista saattaa tulla lähikuukausina entistä kysytympiä kohtauspaikkoja. Helsingin yliopisto ilmoitti viime kuussa irtisanovansa 570 työntekijäänsä. Kaikkiaan väki vähenee 980 hengellä.

– Joulun jälkeen asia on noussut esiin jokaisessa kohtaamisessa, käytävällä ja ruokalassa, kertoo Helsingin yliopiston oppilaitospappi Leena Huovinen viime vuoden puolella alkaneista yhteistoimintaneuvotteluista.

Varsinaiset irtisanomiset alkoivat yliopistolla helmikuun toisen viikon maanantaina. Ensimmäisenä uutiset kerrottiin koulutus- ja kehittämispalvelujen henkilökunnalle. Osa yksiköistä jännittää tilannettaan pitkälle kevääseen.

Tiistaiaamuna kymmenen aikaan Huovisen työhuoneella on rauhallista. Yliopiston päärakennus Senaatintorin laidalla vilkastuu yleensä vasta puolenpäivän aikaan.

Kohtaaminen työn keskiössä


 

– Me emme ole talouden ammattilaisia emmekä voi ottaa kantaa siihen, millä perusteilla irtisanomisia tehdään. Papin pitää jaksaa kuunnella kaikkia, oppilaitospastori Leena Huovinen sanoo. Kuva: Esko Jämsä

Parisataa ennalta sovittua sielunhoitokeskustelua vuodessa ja käytäväkohtaamiset päälle. Huovisen kalenteri on tänäänkin täynnä viiteen asti.

– Kohtaamisiin pitää varata aikaa. Kiireisille asioille on raivattava tilaa, oli kyse sitten opiskelijoista tai opettajista, Huovinen sanoo.

Huovinen johtaa Helsingin seurakuntien seitsemän oppilaitospapin ryhmää. He työskentelevät Helsingin yliopiston lisäksi Aalto-yliopistossa, Taideyliopistossa, Haaga-Helia - ja Metropolia-ammattikorkeakouluissa ja Stadin ammattiopistossa.  He ovat seurakuntayhtymän palkkalistoilla, joten irtisanomisuhka ei koske heitä.

Sekä Huovinen että Helsingin Metropolian oppilaitospappi Tiina Komulainen painottavat, etteivät he ole vain opiskelijoita varten.

– Olen myös työpaikkapappi. Toimin ihmisten tukijana yt-neuvotteluissa viime vuonna, Komulainen kertoo.

Miksi juuri minä?

Helsingissä toimivista korkeakouluista vain Haaga-Helia on toistaiseksi välttynyt henkilöstövähennyksiltä. Aalto-yliopiston neuvottelut päättyivät viime kuussa ilmoitukseen 190 henkilön vähentämisestä. Metropoliassa vähennykset hoidetaan ilman suoria irtisanomisia. Myös monet muut korkeakoulut ympäri Suomea ovat käyneet neuvotteluja henkilöstön karsimisesta.

Huovinen on huomannut, että irtisanomiset voivat aiheuttaa työntekijöissä monenlaisia reaktioita. Osalle uutinen voi olla pitkän odotuksen jälkeen helpotus, toisen maailma romahtaa. Sekä irtisanotuksi tulemiseen että työpaikan säilymiseen liittyy monesti häpeää. Päällimmäisenä voi olla kysymys siitä, miksi juuri minulle kävi niin kuin kävi.

Haastatteluun suostunut irtisanottu ei halua nimeään julki. Hänelle työ on tärkeä osa itseymmärrystä ja elämän mielekkyyden kokemusta. Irtisanotun yliopistolaisen päällimmäinen tunne on epäoikeudenmukaisuus. Miksi irtisanotaan ihminen, joka on hankkinut itse ulkopuolisen rahoituksensa?

 

"Moni ihminen yliopistolla antaa työlleen pienellä palkalla paljon enemmän kuin mikä olisi vaatimus. Kun siitä palkitaan näin, niin kyllä se tuntuu aika mahdottomalta."

Irtisanottu

 

– Moni ihminen yliopistolla antaa työlleen pienellä palkalla paljon enemmän kuin mikä olisi vaatimus. Kun siitä palkitaan näin, niin kyllä se tuntuu aika mahdottomalta, irtisanottu kertoo.

Hän uskookin, että papit voisivat auttaa vääryyden kokemuksen käsittelyssä. Mahdollisuuksista ei hänen mielestään ole tiedotettu riittävästi.

Tiina Komulainen kertoo tuoneensa esille oman oppilaitoksensa yt-neuvottelujen aikana sitä, ettei työ määritä ihmisen arvoa. Leena Huovinen pitää tärkeänä, ettei pappi asetu irtisanomistilanteissa kenenkään puolelle. Pappi kuuntelee myös irtisanojien näkökulmia ja työhönsä jääviä.

– Me emme ole talouden ammattilaisia emmekä voi ottaa kantaa siihen, millä perusteilla irtisanomisia tehdään. Papin pitää jaksaa kuunnella kaikkia, Huovinen sanoo.

Oppilaitospapit on tarkoitettu sekä opiskelijoiden että oppilaitosten henkilökunnan tueksi. 

Espoon oppilaitospapit 

Vantaan oppilaitospapit

Helsingin oppilaitospapit

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Monille kansainvälisille opiskelijoille ystävien löytäminen on ollut pandemian vuoksi aiempaa vaikeampaa” – korkeakoulupappi Kaisa Iso-Herttuaa voi nykäistä hihasta

Hyvä elämä

Korkeakoulupappi Kaisa Iso-Herttua tukee työssään myös kansainvälisiä opiskelijoita. Heitä on Haaga-Heliassa lähes 1500.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.