Apupappi, tuore kirkkoherra Albin ja diakoniatyöntekijä matkalla taivaaseen.
Pappi tv-sarjassa
Pappi on kiinnostava mutta riskialtis televisiosarjan hahmo.
Nuori ja innokas Albin
Pari viikkoa sitten alkanut ruotsalainen komedia Matkalla taivaaseen kertoo puoli vuotta Afrikassa viettäneestä papista, joka palaa intoa pursuten kotimaahan. Työkenttänä on pieni skoonelainen seurakunta.
Kirkon tehtävä on muuttaa maailmaa, tuumii innokas Albin Carlsson (Johan Glans). Vastavoimia riittää: uudistuksiin nihkeästi suostuva seurakuntaneuvoston puheenjohtaja ja ennen muuta kirkkoherran virkaa vaille jäänyt apupappi Jan Samuelsson. Ensimmäisen jakson perusteella Albin tuntuu lahjakkaasti myös ihan itse hankkivan itselleen ongelmia. Mutta ehkä hän vielä tasaantuu.
Monikulttuurisen seurakunnan Adam
Mainiolle brittisarjalle Panta kaulassa sanottiin juuri hyvästit. Loppu oli kuin Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen -maalauksesta: suurkaupungin ristiriitojen raastamat ja kovan elämän koettelemat ihmiset kohtaavat sopuisasti kirkon pitkässä pöydässä joulukalkkunan äärellä.
Maaseudun rauhaan tottunut Adam Smallbone (Tom Hollander) ei päässyt helpolla, sillä monikulttuurinen seurakunta järjesti hänelle lukuisia yllätyksiä eikä Alex-vaimonkaan kanssa aina mennyt hyvin. Sarja käsitteli tyylikkäästi myös kirkollisen uran ja seksuaalivähemmistöön kuulumisen ongelmia.
Rikoksia tutkiva Matteo
Isä Matteon tutkimuksista tehdään Italiassa jo kymmenettä tuotantokautta. Meillä sarjaa esitettiin viimeksi kesällä 2014. Terence Hillin esittämä katolinen pappi isä Matteo johtaa laumaansa Umbrian vuorilla lempeästi ja napakasti. Siinä sivussa hän selvittää seurakuntalaisten tekemiä rikoksia.
Pappina hän pääsee lähelle ihmisiä ja saa nämä tunnustamaan tekonsa ja ottamaan vastuun elämästään. Isä Matteo ei tuomitse, vaan välittää Jumalan ja kirkon armahdusta silloinkin, kun lainkoura jo tarttuu erehtyneeseen. Italian opiskelijoille sarja on oikea herkkupala.
Suklaaholisti Geraldine
Dibleyn kirkkoherra -sarjaa esitettiin 1994–2007. Sen päähenkilön rooli kirjoitettiin suoraan näyttelijä Dawn Frenchille ja tapahtumat sijoitettiin fiktiiviseen Dibleyn kylään. Suositun sarjan neuvonantajana toimi Joy Carroll, joka oli maan ensimmäisiä naispappeja.
Kirkkoherra Geraldine Granger oli rehevä nainen ja armoton suklaaholisti, joka piilotteli aarteitaan jopa ontoissa Raamatuissa. Asenteita tuuletettiin puolin ja toisin. Huumoria ei puuttunut myöskään sarjan lopusta, jossa Geraldine joutui sonnustautumaan omia häitään varten pyjamaan.
Vimmatusti hyvää tahtova Lilli
Pieni pala Jumalaa valmistui vuonna 1999. Siinä Marjaana Maijalan esittämä nuori naispappi Lilli Koponen työskenteli Itä-Helsingissä, jossa työttömyyttä, väkivaltaa ja huumeita riitti. Sarja käsitteli myös nuoren papin uupumista. Sellainen seuraa helposti, jos haluaa vimmatusti auttaa ihmisiä mutta ei saa tukea seurakunnaltaan.
Lillin rakkaustarina Rudolfin (Kari Väänänen) kanssa ei myöskään ollut helppo, sillä nainen teki ja tahtoi hyvää, mutta mies sai aikaan lähinnä vain pahaa. Siinä kuviossa kasvaakseen tarvittiin Lapinlahden sairaalaakin.
Hurmuri perhepappi Ralph
Äskettäin kuolleen kirjailija Colleen McCulloughin romaaniin perustuva sarja Okalinnut valmistui 1983 ja voitti kuusi Emmy-palkintoa. Se seurasi Australiaan asettuneen irlantilaisen Clearyn perheen elämää ja erityisesti Meggie-tyttären (Rachel Ward) sitkeää rakkautta perhepappi isä Ralph de Bricassartiin (Richard Chamberlain).
Naimattomuuteen sitoutunut pappi puolestaan tasapainoili nousujohteisen kirkollisen uran ja Meggien suuntautuvan lihallisen kaipauksen välillä.
Matkalla taivaaseen ti 17.2. klo 21.30 Yle Fem.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Mediatutkija Veijo Hietala: Pappi on yhtä suosittu tv-sarjan sankarina kuin lääkäri ja poliisi
Hyvä elämäMonen televisiosarjan päähenkilönä on nykyään pappi. Sielunpaimenen hahmo haastaa katsojan pohtimaan etiikkaa ja moraalia erilaisissa elämäntilanteissa.