null Pappissuvun feministi

Pappissuvun feministi

Rosa Meriläisen ja Liisa Huhdan kirjoittama Feministin käsikirja (Ajatus Kirjat) rikkoo mielikuvia feminismistä.

— Edelleen usein ajatellaan, että feministi on ruma, karvainen ja huumorintajuton miestenvihaaja, Liisa Huhta sanoo.

Kirjoittajat Meriläinen ja Huhta ovat hyviä ystäviä, mutta toteuttavat feminismiä omalla tyylillään.

— Olemme sopineet Rosan kanssa, että minä olen meidän kristinuskovastaava. Rosan ratkaisu kirkon ja feminismin ristiriitoihin on yksinkertainen: eroa kirkosta. Minun mielestäni se on liian helppo ratkaisu. Kirkosta eroamisen sijaan pitäisi etsiä ratkaisuja ongelmiin kirkon sisältä.

Liisa Huhta, 34, kasvoi körttitaustaisessa perheessä. Molemmat isoisät olivat pappeja, samoin äidin ja isän veljet. Myös Liisan äidillä ja isällä on papin vihkimys. Lapsuudenkodin arvot asettuvat Huhdan mielestä hyvin yksiin feminismin kanssa.

— Kotona korostettiin heikomman puolustamista, oikeudenmukaisuutta ja kannustettiin kriittiseen ajatteluun. Meitä on neljä lasta, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Kaikista kasvoi feministejä.

Miksi tuo täti on nakuna?

Liisa Huhta kuuluu kirkkoon, mutta otti etäisyyttä körttitaustaansa muuttaessaan pois kotoa.

— Vanhempieni eduksi on sanottava, että heillä on hyvä erilaisuuden sietämisen kyky. Siksi en kokenut tarvetta repäisevään irtiottoon.

Huhta työskenteli tasa-arvotutkijana, kunnes ryhtyi vuodenvaihteessa tienaamaan leipäänsä opettajana, kouluttajana, luennoitsijana ja kolumnistina. 6- ja 3-vuotiaiden tyttöjen äiti on huomannut, että lapsia kasvatetaan jo pienestä pitäen omalle sukupuolelle sopivana pidettyyn rooliin. Usein tämä tapahtuu aivan huomaamatta.

— Pikkupoikien hoiva- ja kotileikeille usein vähän hymyillään. Pienten tyttöjen ulkonäköön taas kiinnitetään paljon huomiota, Huhta mainitsee esimerkkeinä.

Huhta on huolissaan myös meitä ympäröivästä visuaalisesta kulttuurista, jossa paljaat naisvartalot ovat läsnä joka päivä.

— Kyllähän se hätkähdytti, kun esikoinen osoitti bussipysäkillä mainosta ja kysyi, miksi tuo täti on nakuna. Miten tällaiset kuvat vaikuttavat tyttöjen kehonkuvaan? Kuinka paljon ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta kuvien photoshopatut naisvartalot aiheuttavat?

Feministi ja ateisti Herättäjäjuhlilla

Huhdan lapsuudenkodissa luettiin iltarukous, ruokarukous ja laulettiin yhdessä virsiä. Edelleen perheen kokoontuessa yhteen, lauletaan neliäänisesti virsi Herraa hyvää kiittäkää.

Liisa Huhdan lapsuuteen kuului myös jokakesäinen vierailu herättäjäjuhlilla. Liisa muistaa äidin levittäneen penkkirivien väliin maahan huivin, jonka päällä lapset saivat leikkiä.

— Istuin siellä penkkien välissä ja kuuntelin virsien melodioita. Sanoista en vielä silloin ymmärtänyt mitään.

— Körttiläisyydessä hienointa on uskon henkilökohtaisuus, on tilaa olla mitä vain. Kukaan ei tule kysymään jumalasuhteestasi eikä tyrkyttämään mitään Jeesus-lappuja.

Herättäjäjuhlat jäivät Huhdan mieleen positiivisena ja perusturvallisuutta vahvistavana kokemuksena.

— Siksi olen halunnut viedä myös omat lapseni juhlille. Myös mieheni, joka on vakaumuksellinen ateisti, on ollut mukana.

— Kunnioitamme puolisoni kanssa toistemme vakaumuksia. Meillä ei ole tarvetta aivopestä toisiamme.

Feministiteologien ääni kuuluviin

Tasa-arvon kannalta tarkasteltuna Liisa Huhta löytää kirkon toiminnasta monta epäkohtaa.

— Kirkko ei ole hoitanut tasa-arvoasioita erityisen kunniakkaasti, jos ajatellaan esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen asemaa ja naispappeuskysymystä.

— Piispat ovat aivan liian pitkään vain katselleet sivusta naispappeuden vastustajien toimia. Seksuaalivähemmistön syrjintä sallitaan tai asioita hyssytellään, Huhta lataa.

Huhdan mielestä myös media on antanut liian suuren painoarvon nuorille, naispappeutta vastustaville miehille.

— Feministiteologit sen sijaan saavat harvoin ääntään kuuluviin mediassa.

Huhdan mielestä feminismistä hyötyvät kaikki.

— Perinteisten sukupuoliroolien laajentaminen helpottaisi monen elämää. Parisuhteissa oltaisiin tyytyväisempiä, jos kotityöt ja vastuu jaettaisiin tasan, Huhta sanoo.

— Tutkimusten mukaan koulutetut miehet jäisivät mielellään kotiin hoitamaan lapsia, jos työpaikan ilmapiiri sallisi sen.

— Edelleen usein ajatellaan, että feministi on ruma, karvainen ja huumorintajuton miestenvihaaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.